nieuws

interview gerard van de aast/jolanda pootsVolker Wessels betaalt leergeld op zee

bouwbreed

De buitenlandse activiteiten zorgen bij Volker Wessels voor een steeds groter deel van de winst. In schril contrast met de omzet, die voor vier vijfde uit Nederland komt, brengen de activiteiten in Groot-Brittannië en Amerika een derde van het nettoresultaat binnen.

“Onze strategie om de risico’s over een aantal markten te spreiden functioneert”, zegt bestuursvoorzitter Gerard van de Aast. “In Canada lijkt ons werk op een combinatie van wat in Nederland Van Hattum & Blankevoort en KWS doen. Vooral civiele activiteiten, wegenonderhoud en het leggen van leidingen. We zijn ook asfaltproducent. Ons bedrijf onderhoudt in Canada net zo veel wegen als in heel Nederland.”

Wat Canada zo aantrekkelijk maakt is niet alleen de hoeveelheid werk maar vooral de ruime marges die in rekening gebracht kunnen worden. Volgens financieel bestuurder Jolanda Poots zijn de marges royaal drie keer groter dan in West-Europa. En soms wel meer. Volker Wessels haalde vorig jaar uit Canada en de Verenigde Staten een omzet van 292 miljoen euro. Meer werk ligt te wachten want de orderportefeuille is gegroeid tot een waarde van ruim een half miljard euro.

Van de Aast: “We zetten in op drie markten: Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Canada/Verenigde Staten. Van de Duitse activiteiten hebben we afscheid genomen. De railactiviteiten zijn verkocht. Met het sluiten van Trapp – 65 miljoen omzet, 300 medewerkers – beëindigen we ook onze infra-activiteiten. In landen waar we actief zijn, willen we met een zekere omvang meedoen in de top. Streven naar marktleiderschap. Een strategie hebben betekent net zo goed dat je iets wel doet dan niet doet. Ons bedrijf kan zijn geld beter investeren in Canada dan in Duitsland.”

Behalve in Canada ziet Volker Wessels stevige groeimogelijkheden in de sectoren energie en telecom. Af en toe loopt de bouwer een blauwe plek op. Betaalt leergeld. Poots is tevreden met de omzet maar wil liever ook wat betere resultaten zien. Het vertrouwen in de stijgende lijn is groot. Bij het terugdringen van de risico’s stapt Volker Wessels voortaanminder gemakkelijk in risicodragende projecten. Veiligheidshalve zijn ook de activiteiten op zee en aan de wal in twee bedrijven ondergebracht: Visser Smit Hanab en Visser Smit Marine Contracting.

Van de Aast: “Het leergeld betalen zit hem vooral in de contracten. Als je op zee een geul graaft, ben je sterk afhankelijk van het weer. Alles draait om snelheid want het materieel dat je inzet is duur. Wie draait voor de kosten van de vertraging op? Ondanks de dip heb ik alle vertrouwen in energie en telecom.” Het brutoresultaat van het segment duikelde vorig jaar van 54 naar 9 miljoen euro.

Volker Wessels heeft net op tijd zijn pensioenfonds (10.000 deelnemers) in handen geloodst van BPF Bouw. Terug naar de moederschoot, zegt Van de Aast. BPF Bouw kan met zijn fonds van 27 miljard euro meer stabiliteit geven. Het pensioenfonds van Volker Wessels beheerde ruim een miljard euro.

“De overgang is harmonieus verlopen”, zegt Poots. “Een klein deel kon niet bij BPF terecht en is ondergebracht bij Nationale Nederlanden. Aan de regelingen boven de cao is niets veranderd. Vanwege de lage dekkingsgraden was een overstap nu niet meer mogelijk geweest.”

www.cobouw.nl/bijlagen

Reageer op dit artikel