nieuws

Infra wordt weer vechtmarkt

bouwbreed

Zowel aanleg als onderhoud van infrawerken biedt sombere vooruitzichten. En dat in een tijd dat de prijzen scherper worden. Met veel spitsvondigheid worden werken nog net in de plus gehouden. De laatste euro wordt er uitgeperst. Bestratingsbedrijven kunnen alleen door extra uren te maken een boterham verdienen. De professionele aanbesteder wringt uit. De particulieren zijn […]

Zowel aanleg als onderhoud van infrawerken biedt sombere vooruitzichten. En dat in een tijd dat de prijzen scherper worden. Met veel spitsvondigheid worden werken nog net in de plus gehouden. De laatste euro wordt er uitgeperst. Bestratingsbedrijven kunnen alleen door extra uren te maken een boterham verdienen. De professionele aanbesteder wringt uit. De particulieren zijn nauwelijks een haar beter. Zelfs voor het aanleggen van de bestrating bij een woning worden de offertes goed vergeleken. Veelvuldig valt te horen: bij uw collega zijn de stenen goedkoper. De betonnen en gebakken stenen staan goedkoper dan voorheen in de begrotingen. Alleen de oliehoudende producten, zoals de bitumen/ asfalt worden duurder betaald. Een zwijg maar over de uurlonen. Materieel staat tegen een dumpprijs genoteerd. Het ouderwetse gunnen om basis van een jarenlange relatie is helemaal weg. Er moet hard gewerkt worden om een klus in de wacht te slepen. Aan de andere kant: de opdrachtgevers zitten niet meer zo goed bij kas. Overal wordt bezuinigd. De vraag is nu: wie is hierbij gebaat? Niemand op den duur. Er worden minder mensen opgeleid en de ontwikkeling staat stil. Het echte probleem komt over een paar jaar, als geen vakmensen meer te krijgen zijn. Dan stijgen de prijzen de pan uit en komt de kwaliteit onder druk.

(NBI)

Reageer op dit artikel