nieuws

Imtech wil uitbreiden via Turkije

bouwbreed Premium

Topman René van der Bruggen verwacht dat Imtech de komende jaren een flinke groeispurt gaat maken in Turkije en omliggende landen.

Dat zegt hij naar aanleiding van de gisteren aangekondigde overname van de Turkse technisch dienstverlener AE Arma-Elektropanç.

“Turkije als markt alleen al is interessant”, vertelt Van der Bruggen. “Het is met 80 miljoen inwoners een groot land, bovendien groeit de economie er snel. Daar kunnen we met Arma-Elektropançdus nog flink vooruit. Een mooie bijkomstigheid is dat het ook in het Midden-Oosten en Centraal-Azië actief is. Het bedrijf kan als opstap fungeren naar de opkomende markten in die regio.”

Nieuwe overnames in Turkije zijn niet uitgesloten. Sterker, ze zullen, geheel volgens de Imtech-strategie, volgen. Van der Bruggen tempert evenwel de verwachtingen. “Samen met Arma-Elektropançgaan we onze bekende strategie uitrollen. Dat betekent: een plan opstellen en lijstjes maken van bedrijven die we zouden kunnen overnemen. Maar we nemen onze tijd. Een nieuwe overname binnen een jaar is niet te verwachten, denk ik.”

Grootste

Arma-Elektropançtelt 1200 medewerkers en was afgelopen jaar goed voor een omzet van 90 miljoen. Daarmee behoort het bedrijf tot de drie grootste technisch dienstverleners van Turkije.

Een “groot deel” van de omzet haalt de onderneming van buiten de eigen landsgrenzen, aldus Van der Bruggen. “In het voetspoor van grote Turkse bouwbedrijven is een positie opgebouwd in het Midden-Oosten, Rusland en diverse voormalige Sovjetrepublieken. Ze acteren daar heel eenvoudig en worden er ook gemakkelijk geaccepteerd.”

Het Turkse installatieconcern ontstond in 2001 door een fusie van de familiebedrijven Arma en Elektropanç. Samen zijn ze gespecialiseerd in werktuigbouw en elektrotechniek en beheersen ze het volledige spectrum aan technische diensten.

Imtech neemt in een eerste instantie 80 procent van de aandelen van Arma-Elektropançover, de resterende 20 procent volgt later. De overnameprijs bedraagt vijf keer het bedrijfsresultaat en zal in contanten worden voldaan.

De technisch dienstverlener liet bij de presentatie van de jaarcijfers eerder dit jaar weten 500 miljoen in kas te hebben voor overnames. Imtech streeft naar 8 miljard omzet in 2015.

Reageer op dit artikel