nieuws

Ieder land voor zich bij Grontmij

bouwbreed Premium

Grontmij kiest voortaan voor een landenstructuur waarvan de managers rechtstreeks rapporteren aan de raad van bestuur. De thematische benadering in sectoren als water en energie wordt slechts ondersteunend.

In Nederland daalde vorig jaar de omzet van het ingenieursbureau met 9,2 procent tot 246 miljoen euro. De bruto winst (ebita) van 24,1 miljoen veranderde in een verlies van 3,7 miljoen euro. De duik in de rode cijfers wijt de vrijdag op de aandeelhoudersvergadering benoemde bestuursvoorzitter Michiel Jaski aan de bezuinigingen van de lagere overheden. Traditioneel krijgt Grontmij veel werk van gemeenten en waterschappen. Bovendien trok het ingenieursbureau 14 miljoen euro uit om de Nederlandse activiteiten te reorganiseren.

Op de valreep voor de buitengewone aandeelhoudersvergadering kwam Grontmij tot een akkoord over het vertrek van Jean-Luc Schnoebelen. Met het Franse bestuurslid ontstond diepgaand verschil van inzicht over de te voeren strategie. Hij weigerde inzicht te geven in de financiële situatie bij dochtermaatschappij Ginger, het bedrijf dat hij zelf had opgericht en dat hij leidde.

Aan het vertrek van Schnoebelen hangt voor Grontmij het prijskaartje van 2,7 miljoen euro. Bovendien ontvangt de dissidente Fransman alle aandelen van GBCC, een volle dochter van Ginger. Het eigendom van het bedrijf, actief in het management van sleutelklare projecten, vertegenwoordigt een waarde van vier ton.

Nadat Schnoebelen begin dit jaar door de raad van commissarissen opzij gezet was, doken bij Ginger onverwachte tegenvallers op in het segment planning en design. In Frankrijk slonk in het vierde kwartaal de omzet met 12,7 procent tot 52,5 miljoen euro. Over het gehele jaar gemeten haalde Grontmij in Frankrijk 210,9 miljoen euro uit de markt.

Grontmij incasseerde vorig jaar op een omzet van 933,5 miljoen euro een verlies van 55,9 miljoen euro. In 2010 werd nog een winst van 17,3 miljoen euro bijgeschreven. Verantwoordelijk voor de tegenvallende resultaten zijn vooral de prestaties in Groot-Brittannië, Nederland en Frankrijk.

Om het aangeslagen ingenieursbureau weer op de rails te krijgen lanceert bestuursvoorzitter Michiel Jaski de nieuwe strategie Back on Track, terug op het spoor. Voor de jaren tot 2015 ligt de focus op herstructurering en het realiseren van organische groei. De doelstelling is geformuleerd om jaarlijks de bruto winst met 6 tot 8 procent te verhogen. Voor de toename van de omzet wordt gemikt op 3 tot 5 procent. Speerpunten zijn energie, wegen en light rail. Ook duurzame gebouwen en het Franse specialisme monitoring en testing behoren tot de kernactiviteiten.

Reageer op dit artikel