nieuws

Holcim zeer voorzichtig in broos Europa

bouwbreed

Holcim is in Europa uiterst terughoudend met het doen van nieuwe investeringen. Elders zet het Zwitserse bouwstoffenconcern in op groei.

Holcim gaat voor dit jaar in Europa voorzichtig uit van een stabiele vraag. Het bedrijf waarschuwt dat in geval van verslechterende omstandigheden snel zal worden bijgestuurd. Het bedrijf houdt de vinger aan de pols om kostenstijgingen direct door te geven aan de eindgebruiker.

De afzet van cement steeg vorig jaar in Europa met 2,2 procent tot 26,8 miljoen ton. De afzet van transportbeton nam met 0,5 procent toe tot 16,1 miljoen kuub. De grootste groei is te zien bij de toeslagstoffen. Het volume steeg met 7 procent (waarvan 3,7 procent door acquisities) tot 83 miljoen ton. De vraag naar asfalt nam met 5,8 procent af tot 5,4 miljoen ton.

Holcim zag vorig jaar zijn omzet met 4,2 procent dalen tot 15,8 miljard euro. De winst ging met 57,9 procent onderuit en landde bij het bedrag van de altijd nog respectabele som van 520,2 miljoen euro. De wereldafzet van cement steeg met 5,6 procent tot 144,3 miljoen ton. De vraag naar toeslagstoffen nam met 9,6 procent toe tot 173 miljoen ton. Transportbeton groeide met 5,4 procent tot 48,4 miljoen kuub. Asfalt was minder in trek. De verkoop daalde 2,8 procent en kwam uit op een volume van 10,3 miljoen ton.

In Azië profiteert Holcim van het grote gebrek aan goede woningen. De afzet van cement steeg met 5,9 procent tot 75,6 miljoen ton, bijna drie keer zoveel als in heel Europa. Uitbreiding van de capaciteit wordt voorbereid.

In februari heeft Bernard Fontana (50) de leiding overgenomen van Markus Akermann. De nieuwe bestuursvoorzitter heeft zijn sporen verdiend bij de Franse onderneming SNPE (springstoffen) en staalconcern Arcelor Mittal. Sinds 2010 leidde hij het beursgenoteerde Aperam, een van Arcelor Mittal afgesplitst bedrijf gespecialiseerd in edelstaal.

Reageer op dit artikel