nieuws

Heijmans legt heiwerk in Amersfoort voorlopig stil

bouwbreed

Heijmans kan voorlopig niet verder met de heiwerkzaamheden voor appartementencomplex Fourty5High. Het bouwbedrijf wacht het oordeel van de gemeente Amersfoort af. Die laat een juridisch specialist uitzoeken of het de heiwerkzaamheden stil kan leggen.

Het bouwbedrijf kan niets anders dan afwachten, stelt zegsman Arjan Hofmann. “Het is nu aan de gemeente.” Die moet een besluit nemen over het nieuwe heiplan, dat de aannemer deze week indiende. Of het plan wordt goedgekeurd, wil het college van B&W nog niet zeggen. “Er is nog niets besloten. Wij gaan kijken wat het beste is voor de omwonenden”, zegt woordvoerder Brugt Groeneveld. Of de gemeente het heien stil zal leggen als dit juridisch mogelijk blijkt, wil hij niet zeggen.

Sinds de start van de heiwerkzaamheden voor de 45 meter hoge woontoren klagen omwonenden en projectontwikkelaar Vahstal, dat naast Fourty5High een hotel bouwt, over schade. Vahstal stapte daarom eerder deze maand naar de rechter om een heiverbod te eisen. Dat werd echter afgewezen. Heijmans moest wel tijdens een meetdag testen of het werken met een zwaarder heiblok, het voorboren van de palen, kortere heislagen en het minder ver in de grond plaatsen van de heipalen tot minder overlast zou leiden. Als het bouwbedrijf, de klagers en de gemeente er samen niet uitkomen, moeten zij van de rechter een onafhankelijke adviseur in de arm nemen. Die moet beslissen of en hoe de heiwerkzaamheden voortgezet kunnen worden.

De meetdag vond vorige week plaats. Groeneveld: “Daaruit bleek dat we tweederde deel gewoon kunnen heien zoals we van plan waren. Voor de rest hebben we iets anders verzonnen.” De nieuwe aanpak is opgenomen in het heiplan dat nu ter goedkeuring bij de gemeente ligt. Wanneer de gemeente een besluit neemt over het heiplan is nog onduidelijk. “We wachten het advies af”, zegt woordvoerder Groeneveld. Projectontwikkelaar Vahstal stelt zich minder afwachtend op. Het bedrijf eist twee miljoen euro van Heijmans voor de geleden schade.

Hoeveel vertraging het bouwproject inmiddels heeft opgelopen, wil Heijmans niet kwijt. “We gaan er voorlopig nog van uit dat de oplevering eind 2013 plaats gaat vinden.” Ook is nog niet duidelijk of de aannemer overweegt een schadeclaim bij de gemeente in te dienen. “Daar valt nu nog niets over te zeggen.”

Reageer op dit artikel