nieuws

Geld onderhoud voor de basisschool moet concurreren met leraar

bouwbreed Premium

Vooral kleinere basisscholen kunnen door nieuwe plannen over het onderhoud van gebouwen in de financiële problemen komen.

Dat schrijft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in een brief aan de Tweede Kamer. Het Rijk is van plan om vanaf 2014 het buitenonderhoud van basisscholen over te hevelen van gemeenten naar schoolbesturen. De gemeenten roepen het parlement op de plannen extra scherp te controleren bij de behandeling van het onderhoudsdossier. Scholen met financiële problemen komen namelijk voor de afweging te staan om te kiezen tussen de kwaliteit van het onderwijs en het onderhoud van gebouwen. “Vooral kleinere schoolbesturen kunnen door de nieuwe verantwoordelijkheid zowel financieel als qua expertise in de problemen komen”, waarschuwt VNG. Bovendien zijn scholen met bijvoorbeeld een monumentaal pand meer geld kwijt aan onderhoud, dan scholen met een modern gebouw. Uit een recente inventarisatie blijkt dat 43 procent van de 7480 onderwijsgebouwen nu al met achterstallig onderhoud kampt.

Reageer op dit artikel