nieuws

Geen effect Meerstad op krimp Groningen

bouwbreed Premium

De nieuwbouw van Meerstad in Groningen heeft geen effect op de woningmarkt in krimpgebieden. Dit blijkt uit onderzoek van KAW Architecten in opdracht van de provincie Groningen. In de provincie Groningen en de Drentse gemeenten Emmen, Assen, Noordenveld, Tynaarlo, Hunze en Aa en Borger-Odoorn is onderzocht of nieuwbouwplannen invloed hebben op de krimp. In het […]

De nieuwbouw van Meerstad in Groningen heeft geen effect op de woningmarkt in krimpgebieden. Dit blijkt uit onderzoek van KAW Architecten in opdracht van de provincie Groningen. In de provincie Groningen en de Drentse gemeenten Emmen, Assen, Noordenveld, Tynaarlo, Hunze en Aa en Borger-Odoorn is onderzocht of nieuwbouwplannen invloed hebben op de krimp. In het onderzoeksgebied verhuizen elk jaar ongeveer 50.000 mensen (6% van de bevolking). Van hen blijft 85 tot 90 procent in het eigen gebied. Mensen die uit een krimpgebied naar een groeigebied verhuizen doen dit bijna nooit vanwege de woning, maar om een baan of een opleiding. In de nieuwe wijk Meerstad worden tot 2035 in totaal 6500 nieuwe woningen gebouwd. Opvallend is dat maar 15 procent van de mensen die willen verhuizen zich op nieuwbouw richt. Bewoners die in een gebied wonen waar het inwoneraantal daalt, verhuizen zelden naar een nabijgelegen groeigemeente. Ze kiezen liever voor een andere woning in dezelfde gemeente. Volgens de gemeente Groningen toont het onderzoek aan dat goede voorzieningen belangrijk zijn in gebieden met een afnemende bevolking.

Reageer op dit artikel