nieuws

Failliete wegenbouwer dacht winstgevend te zijn

bouwbreed

De failliete wegenbouwer Limburg investeerde begin dit jaar nog 100.000 euro in onder meer een nieuwe vrachtwagen. Daarbij ging het bedrijf er ten onrechte van uit winst te hebben gemaakt.

Helaas bleek de werkelijkheid anders. Waar de interne controller een winst schreef van 125.000 euro, ontdekte externe controller Koenen en Co. een verlies maar van liefst 250.000 euro. “De investering bleek anders gezegd een foute beslissing”, zegt curator Michel Rompelberg. “De gedane investeringen op basis van de vermeende winst bleken ineens onverantwoord. Er had juist bezuinigd moeten worden.” Als gevolg daarvan ontstond een tekort aan werkkapitaal. De bank, daarmee geconfronteerd, draaide acuut de geldkraan dicht. Daardoor kon het bedrijf voor lopende projecten geen asfalt meer inkopen. “Het ging om enkele tonnen asfalt”, aldus Rompelberg. “Omdat er geen asfalt kon worden ingekocht, kon er geen asfalt worden gelegd en kwam er dus geen geld in het laatje.” Wat de interne controller precies heeft gedaan, kan Rompelberg niet zeggen. Dit in verband met een overeenkomst met de man, waarin geheimhouding is afgesproken. Wel zei de curator dat bepaalde uitgaven “gemaskeerd” waren, anders voorgesteld dan de werkelijkheid. “De man is deze maand nog op staande voet ontslagen”, aldus Rompelberg. “Er is aangifte tegen hem gedaan.” De curator praat nu met opdrachtgevers, de bank en met overnamekandidaten. “Er is nogal wat belangstelling van wegenbouwbedrijven. Voor de dertig werknemers is ontslag aangevraagd. Maar omdat daarvoor een opzegtermijn van vier weken geldt, werken ze nog door aan opdrachten. Wegenbouw Limburg is zo’n 70 jaar oud. In 2006 ging het bedrijf naar de huidige directeur en aandeelhouder Louis Vankan. De inmiddels ontslagen boekhouder werkte er sinds 2008. Het bedrijf heeft een omzet van tussen de 5 en 6 miljoen euro per jaar.

Reageer op dit artikel