nieuws

Fabrikanten innoveren elementen kanaalplaatvloer

bouwbreed

Fingo introduceert geëxtrudeerde kanaalplaatvloerelementen van 32 en 40 centimeter hoog. Echo gebruikt een glijbekisting voor de productie en voegt leidingen voor koeling en verwarming toe. Beide zijn te zien op de Batibouw.

In het verleden heeft Fingo uit het Belgische Malle veel kanaalplaatvloerelementen in Nederland geleverd, aldus een woordvoerder op de bouwbeurs. Dat gebeurde vooral als de capaciteit van Nederlandse producenten niet voldoende was om aan de vraag te voldoen. Fingo gaat nu ook de concurrentie aan met voorgespannen 32 en 40 centimeter hoge kanaalplaten. “De elementen worden vervaardigd met schroeven die zich vastdraaien in het beton. Zij trekken buizen van zo’n 1 meter lengte door het beton. Achter de buizen blijft het materiaal staan en verhardt”, legt de woordvoerder uit. Het proces heet extrusie en is relatief goedkoop.

Maar met extrusie is het lastig om de bovenzijde van de kanaalplaten vlak uit te voeren. De 40 centimeter hoge kanaalplaatvloerelementen van Fingo hebben een licht golvende bovenzijde. Een druklaag vraagt dus wat extra materiaal. Fingo levert kanaalplaatvloerelementen vanaf een hoogte van 13 centimeter met ronde kanalen, zowel met ruwe als met gladde onderzijde. De kanalen leveren gewicht- en materiaalbesparing op.

Betonkernactivering

Echo uit Houthalen in België toont elementen met leidingen voor betonkernactivering. Deze ClimaDeck kanaalplaatvloerelementen worden met een glijbekistingsmachine vervaardigd.

Volgens Roeland Reenaers van Echo kunnen met een glijbekisting kanaalplaten met een hoogte vanaf 12 centimeter worden vervaardigd. De elementen met ingebouwde leidingen voor plafondkoeling en -verwarming beginnen bij een hoogte van 20 centimeter. Het productieproces is wat duurder dan dat van geëxtrudeerde kanaalplaten, maar bij extrusie is het volgens Echo niet mogelijk betonkernactivering in te bouwen.

Echo verwerkt flexibele leidingen van Uponor. Zij hebben een kern van vernet polyethyleen, waaromheen vijf lagen folie van polymeren (voor de diffusie van de koude of warmte) en tenslotte een beschermmantel van polyethyleen.

Reageer op dit artikel