nieuws

Demontabele serre geeft ruimte

bouwbreed

Demontabele serre geeft ruimte

Wisselbare serres kunnen in de toekomst mogelijk gemonteerd worden aan gevels om de flexibiliteit van gebouwen te vergroten. De staalconstructie met vullende gevelelementen bestaat uit moer- en boutverbindingen, zodat het bouwvolume makkelijk en snel te (de)monteren is.

Een consortium met opdrachtgever en toeleveranciers/aannemers, bestaande uit TU Delft, De Groot & Visser, Vorsselmans, Merford, Licotec, Façadis, Van Hengstum en Kremers Aluminium heeft een prototype gemaakt en in een mock-up tentoongesteld op de beurs Gevel2012 in Ahoy. Als fictief voorbeeld is gekozen voor de faculteit Civiele Techniek (CiTG) van de TU Delft. Het consortium bedacht een unit van 3,60 meter die horizontaal en zelfs verticaal te koppelen is op het spouwblad aangebrachte stalen ankers. Via moer/boutverbindingen kan een unit worden uitgebreid met een stramien van 1 meter 80.

De bedoeling is om de serres te (de)monteren als daar behoefte aan is. Een voorwaarde daarbij is een snelle uitwisselbaarheid van een serre en een vlakke gevel. Hetzelfde raam in de serre wordt ook toegepast in de vlakke gevel. Het CiTG-gebouw herbergt diverse functies. Een vergaderruimte heeft mogelijk wel behoefte aan een ruimtelijke uitbreiding, een leslokaal daarentegen volstaat met een vlakke gevel.

Doordat de staalconstructie van de serre en de dak- en wandvullende onderdelen met moeren en bouten zijn verbonden kan de serre binnen no-time worden ontmanteld, in delen afgevoerd en ergens opgeslagen.

Zodra er weer behoefte is aan meer ruimte, kunnen de losse onderdelen van binnenuit het bestaande gebouw worden geassembleerd tot een serre en met behulp van de stalen ankers verankerd aan de gevel. Deze stalen ankerplaten vormen altijd de basis voor de verbinding met het achterspouwblad. Viaeen verreiker monteert men de onderdelen aan de buitenzijde van de serre.

Randbalk

De serre hangt aan de randbalk van de etagevloer. Uiteraard heeft een constructeur de toegevoegde belasting doorberekend op de kracht die de kolommen in het CiTG-gebouw kunnen dragen. De constructie bestaat uit stalen spanten. De vensters zijn voorzien van aluminium afdekprofielen waarbij de overgangen tussen dak en wand en vloer met behulp van EPDM-folies in de dichtingen van de profielen worden geklikt. Tussen de ramen en het dak is aluminium zetwerk aangebracht. De glaslatten zijn verstelbaar, zodat met naar behoefte dikkere beglazing kan monteren.

Reageer op dit artikel