nieuws

Corporaties vragen vaker volle pond

bouwbreed

Woningcorporaties gaan de komende jaren de huren van vrijkomende woningen met gemiddeld 13 procent verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van Woonbond.

Ook neemt een op de drie corporaties de zogeheten Donnerpunten volledig mee. In gebieden van relatieve woningschaarste mogen corporaties hun huren per 1 oktober van vorig jaar met 73 tot 123 euro verhogen. “De trend in de grote steden is om de maximaal toegestane huur te vragen”, constateert Woonbond.

Het huurniveau dat corporaties nastreven ligt gemiddeld op 81,4 procent van het toegestane wettelijke maximum. Op dit moment wordt 72 procent van het maximum gevraagd.

Al jaren worden corporaties gehekeld dat ze zo weinig rendement maken op hun huurwoningen. Gemiddeld vragen ze 72 procent van de maximaal toegestane huur. Toezichthouder Centraal Fonds Volkshuisvesting roept al jaren de huren te verhogen. Nu de nood bij veel corporaties aan de man is en het bouwtempo stokt, lijkt nu serieus werk van huurverhoging gemaakt te worden.

De corporaties voeren hun financiële positie het meest (20 procent) aan als reden voor de huurverhoging. Ook de voor 2014 aangekondigde heffing als bijdrage aan de huurtoeslag (15 procent) en de wens om tot marktconforme huren te komen (14 procent) worden vaak als aanleiding genoemd.

Sommige corporaties geven aan dat ze steeds meer als belegger naar hun woningbezit kijken. Ze vragen steeds meer het volle pond. Anderen proberen volgens het onderzoek van Woonbond alles te liberaliseren wat geliberaliseerd kan worden.

Dupe

Ook Vestia gaat de huren verhogen, met 9 procent. Daarmee houdt de corporatie zich aan de belofte dat bestaande huurders niets merken van de derivatenproblemen bij de corporatie, benadrukte Vestia gisteren, daarmee reagerend op de ophef dat huurders de dupe zouden worden van het derivatendebacle.

De huren van de woningen die vrijkomen worden volgens de Rotterdamse corporatie “conform bestaand beleid (huurharmonisatie)“ verhoogd. Vestia, dat vorig week twee commissarissen zag vertrekken, zegt verder aan de wens van het Rijk te voldoen om scheefwonen tegen te gaan.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels