nieuws

Coating op dakpan stelt aangroei mos en alg langer uit

bouwbreed

Door betondakpannen te behandelen met een speciale coating blijven ze langer vrij van mossen en algen. Volgens producent Monier blijven de pannen zo langer mooi en gaan ze langer mee. De tweelaagse coating, genaamd Protector, maakt het oppervlak gladder en glanzender.

De receptuur van met name de tweede behandellaag blijft het geheim van de smid. Volgens marketing-manager Ton Boonhof van Monier kijkt de concurrentie met argusogen toe.

De eerste coating voorziet de pan van een acrylaat coating, vermengd met biocides om de alg- en mosgroei te bestrijden.

Dit gebeurt op het natte beton. Na de uitharding krijgt de pan een tweede coating die vooral veel weerstand biedt tegen UV-straling. Uit praktijktesten in Noorwegen, waar de betondakpan onder de ongunstigste weercondities worden blootgesteld, blijkt dat de beschermlaag het verweringsproces van het panoppervlak langer uitstelt dan onbehandelde betondakpannen.

“De mate waarin is sterk afhankelijk van lokale condities, zoals het klimaat of de nabijheid van bomen’’, benadrukt Boonhof van Monier. ‘‘Een slecht ventilerend dak in de schaduw is altijd gevoeliger voor mos en algengroei. Daarom geven wij geen statistieken, maar het is in Noorwegen aantoonbaar bewezen dat de esthetische levensduur van de met Protector behandelde laag aanzienlijk verlengd wordt.”

Monier kreeg op het product een Dubo-keur van het NIBE voor duurzaamheid. De Protector-pan wordt van 17 tot en met 19 april op de beurs Building Holland in de RAI geïntroduceerd bij de voorschrijvende instanties en aannemers.

Reageer op dit artikel