nieuws

Cadeaubon of aanschrijving

bouwbreed

Een huiseigenaar in Schiedam is door wethouder Arie Wijten beloond met een waardebon vanwege zijn deelname aan de actie ’Mijn huis is een paleis’. Met deze campagne wil de gemeente de particuliere woningverbetering stimuleren.

Heeft u het idee van die cadeaubon zelf bedacht?

“Dat weet ik niet meer. Een goed idee heeft vele vaders, zeg ik altijd. Het had ook een bloemetje of een taart kunnen zijn. Wij willen gewoon blijk geven van onze waardering als mensen hun huis opknappen.”

Dan hebt u nog een hoop waardebonnen te gaan.

“Niet iedereen krijgt er een. We pikken er zo af en toe iemand uit. Wel krijgt iedere deelnemer gratis bouwadvies en een laagrentende lening. Dat is eigenlijk veel belangrijker.”

Hoeveel is zo’n bon waard?

“Honderd euro. Te besteden in bouwmarkten en interieurzaken. Bijvoorbeeld bij Gamma of Ikea.”

Honderd euro lijkt geen bedrag dat mensen snel zal prikkelen een kapitaal voor woningverbetering te lenen.

“Nee, zo’n bon zal mensen niet over de streep trekken. Voorop staat dat ze zelf het belang inzien van een mooier huis.”

Hoeveel leent een huiseigenaar gemiddeld?

“Dat ligt aan de staat van het huis. Als de fundering is verzakt, gaat het al gauw om veel geld, dan kan het oplopen tot 70.000, 80.000 euro.”

Dat zal voor veel mensen even slikken zijn.

“Ja, en toch is het belangrijk dat ze die stap zetten. Ook huiseigenaren moeten voldoen aan wet- en regelgeving. Als een huis er niet uitziet, mogen wij de eigenaar op zijn plichten aanspreken.”

Zo’n eigenaar krijgt geen cadeaubon maar een aanschrijving.

“Inderdaad. Particuliere woningverbetering is niet altijd even vrijblijvend.”

Hoe succesvol is de campagne tot nu toe?

“De actie is opgeknipt in fases. In de eerste fase zitten 2800 woningen. Daarvan hebben we er nu 2400 gehad. Het is belangrijk dat de laatste 400 ook meedoen, want als je in één straat honderd huizen opknapt en vijf niet, ziet zo’n straat er nog niet uit en is het zonde van alle investeringen.”

Reageer op dit artikel