nieuws

Bouwkosten steeds hoger

bouwbreed

De technische installaties voor de gebouwen in de gezondheidssector worden steeds duurder. In verhouding met de bouwkundige werken zien we een verloop. Was er eerst een verhouding van 70/30, nu is de verhouding bijna 62/38 en in sommige gevallen 59/41. Door deze verschuiving worden de bouwkosten steeds hoger. De marktprijzen hebben daar dus geen invloed […]

De technische installaties voor de gebouwen in de gezondheidssector worden steeds duurder. In verhouding met de bouwkundige werken zien we een verloop. Was er eerst een verhouding van 70/30, nu is de verhouding bijna 62/38 en in sommige gevallen 59/41. Door deze verschuiving worden de bouwkosten steeds hoger. De marktprijzen hebben daar dus geen invloed op. Die blijven op het zelfde niveau. Puur door de samenstelling van het bouwwerk worden de bouwkosten en aanneemsommen hoger. We zien dat operatiekamers een eigen luchtbehandeling moeten hebben. Een redelijk dure eis. Verder zien we ook dat communicatiemiddelen een duit in het zakje doen.

De gebouwen worden steeds technischer. De kozijnen, puien, deuren en ramen komen weer iets lager naar voren. Of deze nu van kunststof of aluminium zijn. Normaal gesproken zouden door de hogere grondstofprijzen deze producten een paar procent duurder zijn geworden. Maar het zijn geen normale tijden. Er moet om iedere order worden gevochten. Ondanks de krappe marge blijft het verbazend dat er weinig aan faalkosten wordt gedaan. Een oplettende wandeling over een bouwplaats toont veel makkelijk te vermijden ongemakken, die handenvol geld kosten. De vraag die altijd bij me opkomt is, zou de directie weleens op een bouwplaats komen. De kuubprijs van gebouwen in de gezondheidszorg bedraagt per 1 februari 512 euro.

(TBI)

Reageer op dit artikel