nieuws

Bouwer Goldewijk moet kroonjuwelen verkopen

bouwbreed

De problemen voor Goldewijk stapelen zich op. De woningbouwer draait al drie jaar verlies, heeft te hoge overheadkosten en zet een deel van het bedrijf in de etalage.

Goldewijk maakte november vorig jaar bekend 107 van de 296 arbeidsplaatsen te willen schrappen, de vierde reorganisatie in een kleine drie jaar tijd. Omdat de directie van het bedrijf het afspiegelingsbeginsel niet juist heeft toegepast, mag het 26 personeelsleden niet ontslaan, heeft de kantonrechter deze week besloten. Dit betekent echter niet dat deze personeelsleden hun baan behouden, stelt interim-manager Laurens Vellen. “Wij gaan maandagmorgen kijken wat er met hen gaat gebeuren.” De kantonrechter heeft voor zestig personeelsleden wel een ontslagvergunning verleend. Deze werknemers krijgen een ontslagvergoeding op basis van een c-factor van 0,25. Over deze groep wil Vellen in gesprek met de vakbond. “Zij dreigen nu in een gat te vallen. Wij gaan kijken of we, met dezelfde investering van onze kant, toch nog tot een soort sociaal plan kunnen komen.” De ontslagvergoedingen kan Goldewijk wel opbrengen, verwacht Vellen. Maar dat betekent niet dat het bedrijf nu in rustig vaarwater komt. Uit het rechtbankverslag blijkt onder meer dat het eigen vermogen van de woningbouwer in een jaar tijd slonk tot 2,8 miljoen euro, 10 miljoen minder dan een jaar eerder. Bovendien maakt het bedrijf al drie jaar verlies. Zorgwekkend, vindt Bob Hey van FNV Bouw. “Het zou me niet verbazen als er nog één of twee ontslagrondes komen.” Vellen kan dat niet ontkennen. “We bekijken de komende tijd hoe we de organisatie gaan inrichten.”

Overhead

I n elk geval moet flink worden bespaard op overhead. Vellen: “Het bedrijf is nog ingericht op een omzet van meer dan 100 miljoen. De gebouwen zijn te groot en er is te veel staf en directie.” Of er meer ontslagen vallen, wil hij niet zeggen. “Maar ik kan het niet uitsluiten.” De meeste aandacht van de interim-manager gaat de komende tijd echter uit naar het verbeteren van de liquiditeit. “We moeten de kroonjuwelen verkopen.” Onlangs werd afstand gedaan van één van de panden van het bedrijf. “We proberen ook grond van de hand te doen, maar dat is lastig in deze tijd.” Vakbondsman Hey maakt zich vooral zorgen over de vestiging in het Noord-Brabantse Steenbergen. Volgens Vellen zit sluiting van dit bedrijfsonderdeel niet in de planning. “Maar als zich een geloofwaardige overnamekandidaat meldt, zeg ik geen nee.”

Reageer op dit artikel