nieuws

‘Bouw moet terug naar volume 2002’

bouwbreed Premium

De bouw- en vastgoedmarkt moet terug naar het gezonde volume en de dynamiek van 2002. Dat vindt Peter Keur, bestuursvoorzitter van vastgoedfinancier FGH-Bank.

Directeur FGH-Bank: Nog jaren patstelling

De huidige impasse bij de (her)-financiering en ontwikkeling van vastgoed zal nog jaren duren, verwacht Keur. “Ik zou blij zijn als er in 2018 weer een vastgoedmarkt met de dynamiek van 2002 zou zijn. Toen er nog geen booming periode was. In 2002 en 2003 was er een normale vastgoedmarkt. Met die volumes kunnen bouwbedrijven en ontwikkelaars een hele goede boterham verdienen.”

Het laatste decennium waren er te veel partijen op de markt die vastgoed zagen als geldmachine, meent Keur.

Als bouw teruggaat naar het volume van 2002, zoals Keur voor ogen heeft, zal de sector fors moeten krimpen. In 2002 had de bouwsector een volume van 55 miljard euro. Dat is 18 procent minder dan de 67 miljard euro die voor dit jaar door het Economisch Instituut voor de Bouw is voorspeld. De sector heeft sinds 2008 al 8 miljard euro ingeleverd.

De teruggang zal gevoeld worden door de bouw, maar is volgens de FGH-directeur niet onoverkomelijk. “De meeste bouwbedrijven komen er wel doorheen. Iedereen past zijn organisatie er op aan. Er is genoeg ondernemerschap.”

Patstelling

Tijdens die lange weg door het dal blijft de financiële ruimte beperkt. Het proces van deleveraging (ontschulden), Basel III en de soms problematische herfinancieringen zorgen volgens de vastgoedfinancier, dat zelf voor 19 miljard euro heeft “buiten staan”, voor een patstelling. Keur: “Bij herfinancieringen gaat het soms om allemachtig grote posities. Die zitten in de weg. Daar heeft iedereen in de vastgoedwereld last van.”

Keur predikt rust. “Als je niet kunt bewegen in een consortium zit er niets anders op dan te blijven zitten en nieuwe afspraken te maken over de komende tijd.” En: “Beleggen in vastgoed dat je op basis van een langetermijnvisie.”

Volgens de vastgoedfinancier blijven er ondanks de ongunstige tijding genoeg kansen voor goed vastgoed. Zowel voor nieuwbouw als voor renovatie van bestaand vastgoed. “Ook in een neergaande markt”, is de overtuiging van de FGH-directeur.

> Pagina 5: Crisis maar op één Manier op te lossen: rustig Blijven

Reageer op dit artikel