nieuws

Boskalis verdient minder met baggeren

bouwbreed

Boskalis heeft het afgelopen jaar ruim 50 miljoen euro minder verdiend met zijn bagger- en grondverzetactiviteiten.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die het bouw- en baggerconcern gisteren bekend heeft gemaakt.

Baggeren en grondverzet is met een omzet van ruim 1,8 miljard euro veruit de grootste activiteit van Boskalis. De onderneming ziet echter wereldwijd de investeringen in landaanwinning en havenonderhoud teruglopen. Volgens topman Peter Berdowski heeft dat geleid tot “druk op marges en bezetting van materieel”. Als gevolg daarvan liep het bedrijfsresultaat van de baggerpoot met 16 procent terug tot 267 miljoen euro.

De andere activiteiten van Boskalis – waaronder sleepdiensten, maritieme infrastructuur, aan- en afmeren van zeeschepen en zwaar transport – rendeerden juist beter. Dat kon echter niet voorkomen dat het bedrijfsresultaat van de hele groep met 12 procent daalde tot 354 miljoen. De nettowinst kwam uit op 254 miljoen, ruim 18 procent minder dan in 2010.

Berdowski houdt voor dit jaar rekening met een verdere daling van de winst. Een concrete prognose wilde hij, gezien de onzekere marktomstandigheden, niet geven.

Alleen maar somber is de bestuursvoorzitter overigens niet, zo benadrukte hij gisteren in een toelichting op de resultaten. Zo ziet hij volop kansen om de kabellegactiviteiten uit te breiden. “We voorzien voor komende jaren veel werk in dit segment”, aldus Berdowski. “Daarom ook hebben we geïnvesteerd in twee nieuwe kabellegschepen.”

Ook verwacht de Boskalis-topman veel van MNO Vervat, de civiele aannemer die eind vorig jaar werd ingelijfd. “MNO heeft met een orderportefeuille van een half miljard voor zo’n twee jaar werk op de plank liggen. Daarmee is een goede bodem gelegd en kan het bedrijf rustig worden samengevoegd met de droge grondverzetactiviteitenvan Boskalis.”

Omzet

Boskalis boekte over 2011 een recordomzet van 2,8 miljard euro. Ten opzichte van het jaar ervoor stegen de opbrengsten met bijna 5 procent. De groei werd volledig veroorzaakt door Smit. De maritieme dienstverlener werd in 2010 ingelijfd en telde afgelopen jaar voor het eerste helemaal mee in de cijfers van Boskalis. MNO Vervat, dat in december officieel werd toegevoegd, droeg met 12 miljoen nog beperkt bij aan de omzet van het Papendrechtse concern.

Een volledig overzicht van de jaarcijfers op www.cobouw.nl/bijlagen

Reageer op dit artikel