nieuws

‘BIM is een middel, een katalysator’

bouwbreed Premium

‘Gewoon doen’ luidt de ondertitel van de handreiking ‘Aan de slag met BIM’, die binnenkort verschijnt bij Bouwend Nederland. Jan Straatman, algemeen directeur en partner van adviesbureau Balance & Result sprak over het rapport op de Renovatiebeurs in ‘s-Hertogenbosch.

Straatman: “We hebben voor Bouwend Nederland een ontwikkelingstool gemaakt en zijn daarmee concreet aan de slag gegaan met tien bedrijven, waarvan één is afgevallen. De conclusie: ‘BIM is onmisbaar’. Werken met een Bouw Informatie Model (BIM) leidt tot minder faalkosten, betere samenwerking, betere communicatie en hogere technische kwaliteit. We zitten in een overgangsfase, soms kan een ketenpartner nog niet bimmen, maar de slag moet door iedereen gemaakt worden.”

Waarom moet dat?

“Die vraag staat niet ter discussie, daar zijn we niet diep op ingegaan. We weten al heel lang dat een goede voorbereiding veel problemen kan voorkomen. Met BIM wordt de voorbereiding meer solide ingestoken. De negen deelnemers hebben ervaren dat het best lastig is. De meeste bedrijven pakten een oud project om te onderzoeken hoe het met BIM gegaan zou zijn, anderen kozen voor een nieuw project. Naarmate het routine wordt, verbreden zij het bimmen naar andere projecten.”

Wat staat er in de handreiking?

“We onderscheiden drie bouwstenen. De eerste vraag is: ‘Waar sta ik?’. Daarvoor zijn de BIM-ladder en de BIM-quickscan ontwikkeld. De tweede vraag is: ‘Wat moet in mijn organisatie gebeuren?’. Ten slotte (en dat wordt nog wel eens vergeten) komt de vraag: ‘Hoe krijg ik mijn mensen enthousiast?’. Het blijkt dat de samenwerkingsvorm verandert als je gaat bimmen. De mensen worden direct betrokken en vertonen meer commitment. BIM is een middel, een katalysator.”

Wat heb je nodig om te bimmen?

“De snelheid van de hardware moet voldoende zijn. Systemen van vijf jaar of ouder moeten worden vervangen. Er bestaat voldoende software voor 3D-tekenen, calculeren en genereren van hoeveelheden, visualisatie en communicatie met klanten. Met de juiste ondersteunende hardware en software kun je in dezelfde tijd meer doen zonder harder te hoeven werken. Met BIM is het mogelijk evenveel werk te verzetten – met meer plezier, want met minder fouten.”

Wat zijn de laatste ontwikkelingen?

“Het aanbieden van instructievideo’s op de bouwplaats is nieuw, als aanvulling op het bimmen. Hendriks Bouw en Ontwikkeling is daarmee bezig, maar het staat nog in de kinderschoenen. BIM verschuift naar de uitvoering, die wordt aan de voorgaande fasen gekoppeld.

Ook de onderhoudsfase komt in zicht. Bouwend Nederland, Uneto VNI en BNA zijn al begonnen met de volgende slag. Veel architecten en constructeurs kunnen al bimmen, maar de installatiewereld moet nog een flinke spurt trekken.”

Reageer op dit artikel