nieuws

Betonnen paviljoen tussen de pruimenbomen

bouwbreed

Betonnen paviljoen tussen de pruimenbomen

Achter het Muiderslot bouwt aannemer C. Mulckhuyse uit Vinkeveen het Waterschild. Het beton waaruit de constructie is opgebouwd, is met kiepkarren naar de bouwplaats gebracht. “De toegangspoort was te klein voor een truckmixer”, verklaart bedrijfsleider Arie Mulckhuyse.

Het meest uitdagende onderdeel van het bouwproces noemt Mulckhuyse de circa 500 meter lange tocht van truckmixers naar de bouwplaats. “Van tevoren hadden we met de laborant van de mortelleverancier berekend wat de samenstelling van de mortel zou moeten zijn. Het moest onderweg natuurlijk niet te veel verharden.” De toevoer van materiaal was sowieso een probleem, weet Mulckhuyse. “We zitten hier op een schiereiland, de enige ingang is een smalle en lage poort. De vrachtwagen met de bekisting kon er maar net doorheen.” Voor het grotere materieel moest echter een andere oplossing bedacht worden. “Dat het over het water moest was vrij snel duidelijk, maar hoe en waar precies vergde nogal wat uitzoekwerk. We moesten zo’n 100 ton aan damwanden en een kraan van 60 ton over het water zien te krijgen.”  Het Waterschild is ontworpen door het Amsterdamse buro³ architecten. In het paviljoen komt een permanente tentoonstelling die het verhaal vertelt van zeven eeuwen waterdefensie op deze plek.

Lees morgen het hele artikel in Dagblad Cobouw

Reageer op dit artikel