nieuws

Beloning

bouwbreed Premium

Tot en met de gunning heb je, als opdrachtgever, de potentiële contractpartijen bij een aanbesteding behoorlijk in de hand. Wie betaalt, bepaalt. En inschrijvers die het niet bevalt, wel, die hoeven toch niet in te schrijven? Daar komt bij dat er nooit een plicht tot gunnen is, dus je kunt altijd nog op je schreden […]

Tot en met de gunning heb je, als opdrachtgever, de potentiële contractpartijen bij een aanbesteding behoorlijk in de hand. Wie betaalt, bepaalt. En inschrijvers die het niet bevalt, wel, die hoeven toch niet in te schrijven? Daar komt bij dat er nooit een plicht tot gunnen is, dus je kunt altijd nog op je schreden terugkeren. Maar dan… Als het contract eenmaal gesloten is… Dan zijn de rollen omgedraaid. Die voorheen zo onderdanige inschrijver is contractant geworden. Hij zit nu aan de knoppen. Alle prachtige plannen van aanpak ten spijt: het is maar afwachten hoe het in de praktijk uitpakt. Een kwestie van pech of geluk? Ik denk het niet. En ook geen kwestie van de boel juridisch nog verder dichttimmeren. Het is een kwestie van goed gedrag uitlokken door het te belonen. Dat kan door (een kans op) onderhandse opdrachten in het vooruitzicht te stellen. Of door ingewikkelde systemen als ‘past performance’ en ‘best value procurement’. Maar het kan ook eenvoudiger. Afgelopen woensdag publiceerde deze krant nog over een aanbesteding waarbij dat gebeurde. Variabel onderhoud aan rijkswegen. Een contract voor twee jaar, met een optie tot verlenging voor nog twee jaar. Een beloning voor goed gedrag dus. Binnen het contract, eenvoudig en doeltreffend. Natuurlijk kan de opdrachtnemer nog steeds de randen opzoeken. Maar gaat hij eroverheen, dan komt de verlenging in het geding. En daarmee de helft van de omzet. Dat laat hij niet gebeuren. En dus krijg je realistische inschrijvingen die precies worden uitgevoerd. Een beter proces van A tot Z. En daarmee een beloning voor alle partijen!

Reageer op dit artikel