nieuws

Beleggers herontdekken kansen logistiek vastgoed

bouwbreed

Logistiek vastgoed en bedrijfsruimten zijn toenemend bij de beleggers in trek. Afgelopen jaar daalde het volume van de transacties, maar het aandeel steeg van 12 naar 17 procent.

Michiel Boonen van Cushman & Wakefield vindt dat ondanks de verslechterde economische situatie de logistieke markt in 2011 uitstekend heeft gepresteerd. Voor 2012 is hij minder optimistisch. Zo heeft de transportsector sterke tegenwind. Een voordeel is volgens Boonen wel dat vastgoedeigenaren nieuwe mogelijkheden krijgen. Bijvoorbeeld van partijen die op zoek zijn naar opslagruimte voor grondstoffen die momenteel (tijdelijk) minder waard zijn. De vraag naar hoogwaardige logistieke oplossingen vanwege de toenemende internethandel blijft dit jaar recht overeind. De logistiek getinte beleggingen vinden vooral plaats in Rijnmond en bij Schiphol.

Kort contract

Cushman & Wakefield signaleert dat veel gebruikers van logistieke centra op zoek zijn naar korte huurcontracten. Daardoor wordt de ontwikkeling van de complexen bemoeilijkt. Beleggers en ontwikkelaars ervaren de korte adem van de gebruikers als een extra risico. Tot een steeds beter begaanbare middenweg lijken de vijfjarige contracten zich te ontwikkelen. Cushman & Wakefield is benieuwd of dit jaar blijkt dat het vijfjaarscontract de oplossing is waarop de markt zit te wachten. Als de beleggers en ontwikkelaars toehappen, kan de aanleg van logistieke centra een nieuwe dynamiek krijgen.

Reageer op dit artikel