nieuws

BedrijfsportretVan Velzen steeds ruimer in zijn jasje

bouwbreed

Amper heeft Theo van Velzen zich op het Alkmaarse bedrijventerrein Boekelermeer gevestigd of de specialist in grondboren en bronbemaling verhuist naar een plek 300 meter verderop. Opnieuw komt de onderneming ruimer in zijn jasje.

“We zitten in de gevarenzone van het compressorstation ten behoeve van de piekgasinstallatie. De nieuwbouw en de verhuizing worden vergoed. We gaan naar 11.000 vierkante meter.”

Groter hoeft voor Theo van Velzen (1965) zijn bedrijf niet te worden. Jongste aanwinst is de komst van Tjaden Adviesbureau voor Grondmechanica BV, thuis op het terrein van grondmechanica. Het bedrijf ging failliet onder de groep Lankelma en kreeg vervolgens een uitgestoken hand van Van Velzen. Als een bajonetsluiting passen advies en uitvoering op elkaar. De overname van Tjaden verlengt prima de keten waarin Van Velzen zijn geld verdient. “Wat we zoal gedaan hebben als Tjaden? De vijfde baan van Schiphol, de Arena en het nieuwe stadskantoor in Den Haag”, somt bedrijfsleider Arjen Verhoeven op. “Eén op één, zonder concurrentie kregen we het grote KPMG-gebouw in Amstelveen.“

Tjaden bestaat al sinds 1895 en blijft onder zijn oude naam actief. De vennootschap van Theo van Velzen groeit met negen personen tot een club van 54 medewerkers. De omzet zal dit jaar stijgen naar een miljoen of negen.

De werkzaamheden van Theo van Velzen concentreren zich in Noord-Holland, Friesland en Utrecht. Projecten genoeg. Hij herinnert zich nog zijn eerste boorklus voor Baltus in Egmond-Binnen. Mei 1997. Van Velzen werkte nog vanuit een schuur in Bakkum. Gaandeweg namen de activiteiten toe. Naast boren kwamen bemaling en waterverplaatsing. In 2007 volgde de overname van Hoebe uit Heiloo, met 22 personen een verdubbeling van de onderneming. Bij het bedrijf was hij zeven jaar als werkvoorbereider en calculator in loondienst geweest. In 2009 haakte ook Beers Bronbemaling uit Haarlem aan.

“We kunnen nu vanaf het vooronderzoek naar de bodemgesteldheid, onder Tjaden, adviezen uitbrengen over de palen en de bemaling. Van Velzen zorgt voor de uitvoering. We sonderen alles, van woningbouw tot wegen. Waar ook maar een paal in de grond moet. Ook de bronbemaling doen we van groot tot klein. Grote projecten van ons zijn het Huis van de Sport in Hoofddorp en de Tweede Coentunnel. Bij het project Noord-Zuidlijn in Amsterdam hebben we alles tot 30 meter onder het maaiveld droog gehouden.”

Van Velzen beschikt over negen grote trucks met ieder 5000 liter water aan boord om de bemaling en boringen te kunnen plaatsen met eigen werkwater. Een pompenvloot is aanwezig van vijfhonderd installaties met een capaciteit van 30 tot 2000 kuub per uur. Het hoogheemraadschap klopt regelmatig aan voor de grote waterverplaatsers, die in staat zijn per pomp ieder uur 2000 kuub vocht te verwerken. Sinds een half jaar zet Van Velzen een grote zuigboormachine in die boringen maakt tot op een diepte van 150 meter. Volgende maand arriveert de diepdrainmachine die tot 6 meter onder het maaiveld drainage aanlegt.

Van Velzen: “Ook wij merken de crisis. Je hebt minder aanbod en scherpere prijzen. Onze orderportefeuille is wat dunner. Voor het komende jaar hebben we toch aardig wat werk. Ook vanwege de bouw van de piekgasinstallatie. De fabriek waardoor we later dit jaar gaan verhuizen naar de Fluorietweg.”

Reageer op dit artikel