nieuws

Angst regeert bij ontwerp metrostations

bouwbreed

Angst voor bedelaars, vandalen en graffitispuiters hebben de ontwerpen bepaald voor de stations voor de Noord-Zuidlijn, vindt Peter Doeswijk. De kunstenaar start een actie voor waanzinnig mooie stations waarin mensen zich prettig voelen.

Wordt het echt zo erg?

De stations worden anonieme steriele hallen bekleed met staalplaat.

Maar dat was tien jaar terug toch al bekend?

De meer gedetailleerde interieurontwerpen van Benthem Crouwel zijn nog niet zo lang beschikbaar. Sindsdien weten Amsterdammers pas echt waarmee ze worden opgezadeld.

Vandalismebestendig en sociaal veilig bouwen heet dat.

Het is toch vreemd dat je je ontwerp afstemt op die enkeling die ontspoort. Dat je lelijke bushokjes maakt omdat mooie in elkaar worden geslagen.

We doen al twintig jaar niets anders.

Toch klopt het niet. Dat soort problemen moet je op een andere manier ondervangen.

Waarom heeft u het tien jaar terug niet aangekaart?

Dat heb ik gedaan. Toen de bomen bij mij voor de deur op de Vijzelgracht werden gekapt, heb ik zelfgemaakte nepbomen neergezet.

Lekker anarchistisch actievoeren?

Daarna heb ik op de bouwhekken foto’s van duizend kusjes gehangen en op andere manieren de zaak opgefleurd. De Dienst Noord-Zuidlijn was er blij mee.

U houdt gewoon niet van de architectuur van Benthem Crouwel?

Dat is het niet. Het Stedelijk Museum vind ik prachtig. Maar dit is inwisselbare architectuur. De stations hadden in Kudelstaart kunnen liggen, in Abu Dhabi of waar dan ook. Het is me bovendien te gereformeerd.

Gereformeerd?

Streng, kil, zakelijk, emotieloos.

Hoe moet het wel?

Leg een park ondergronds aan. Laat er druiven groeien en planten opschieten. Laat lichtkunstenaars spannende 3D-projecties maken. Verwijs naar het Unesco-werelderfgoed bovengronds. Ideeën te over.

Allemaal ontsproten aan het brein van Peter Doeswijk?

En een keur aan andere kunstenaars, architecten en betrokkenen. Architect Cees Dam heeft zich al spontaan aangemeld en een entree ontworpen voor station Rokin.

Reageer op dit artikel