nieuws

Aluminium toegepast bij veel renovatieprojecten

bouwbreed Premium

Aluminium toegepast bij veel renovatieprojecten

Het lelijkste gebouw van Leeuwarden werd er door opgefleurd. Een gebouw in Brussel kreeg er een nieuwe gevel mee van de vermalen en omgesmolten grondstoffen van de oude kozijnen. De bekroonde projecten van de Benelux Aluminium Award onderstrepen volgens de jury het veelzijdige karakter van aluminium.

Omdat de jury onder leiding van architect Jan Brouwer moeite had te kiezen uit de vele inzendingen, besloot ze in de twee hoofdcategorieën Woningbouw en Bedrijfsgebouwen zowel een Belgisch als een Nederlands project te bekronen. BNA-directeur Fred Schoorl reikte de prijzen gisteren uit op de Renovatiebeurs in Den Bosch.

Schoorl verblijdde onder andere de bouwers van de ingrijpend vernieuwde gevel van de Brusselse Modelwijk Laken. Voor de traditionele gemetselde gevel van het complex werd een glasgevel met geëmailleerde beglazing aangebracht. De uitgeleefde en troosteloze bouwblokken uit de jaren zeventig leefden volgens de jury enorm op door die ingreep. De energieprestatie van de panden ging door toevoeging van de geventileerde en goed geïsoleerde spouw ook nog eens met sprongen omhoog.

De Nederlandse tegenhanger in de categorie woningbouw was gebouw Amicitia in Leeuwarden. Het traditionele kantoor- annex winkelcomplex had lang de naam het lelijkste gebouw van de stad te zijn. Met de hoogwaardige renovatie heeft het gebouw die reputatie royaal achter zich gelaten. Door toepassing van aluminium kozijnen, ramen, deuren en vliesgeveldelen gecombineerd met isolerende beglazing is een transparant gebouw ontstaan. Van het werk gaat volgens de jury bovendien een voorbeeldwerking uit. Het laat goed zien hoe de in Nederland alomtegenwoordige gedateerde woon/winkel een tweede leven kunnen krijgen.

In de categorie Bedrijfsgebouwen viel de renovatie van het hoofdkantoor van DHV in Amersfoort in de prijzen. Door aluminium profielen en plaatwerk in een transparante glazen gevel maakte het gebouw een reuzensprong van energielabel G naar A.

In Brussel werd in dezelfde categorie het pand bekroond voor de Bond Beter Leefmilieu. De opdrachtgever eiste dat de aluminium profielen van de nieuwe gevel gemaakt zouden worden uit het schroot van de bestaande gevel.

Omdat er voor de nieuwe oplossing die thermisch veel beter presteert meer materiaal nodig was, bleek er geen 100 procent hergebruik haalbaar, maar een percentage van 65 procent vond de jury ook lovenswaardig.

Extra prijzen

Met deze vier toekenningen was het prijzenfestijn in de Brabanthallen nog niet ten einde. De jury kende ook nog eens drie extra prijzen toe. Die voor renovatie Producten ging naar de grootschalige renovatie van de perronoverkapping in Utrecht, waar koudgebogen glas met zonnepanelen werden toegepast in combinatie met aluminium profielsystemen. De nieuwe gevel voor gebouw de Monarch in Den Haag kreeg de extra prijs Gevels en Daken. Een serie Lofts in het Belgische Ronse sleepte de extra prijs in de wacht voor Deuren en Ramen.

Reageer op dit artikel