nieuws

Winst Grontmij duikt 73 miljoen euro

bouwbreed Premium

Teleurstellende resultaten in Frankrijk sleuren Grontmij mee naar een verlies dat kan oplopen tot 56 miljoen euro. Over 2010 boekte het ingenieursbureau een winst van 17 miljoen euro.

De nieuwe topman Michiel Jaski bereidt een omvangrijke strategische en financiële heroriëntatie voor. Op 9 maart wil de ex-Arcadisman over zijn plannen meer duidelijkheid verschaffen. In Nederland is een sanering in de maak die tweehonderd banen kan gaan kosten. Diverse regiokantoren zullen de deuren sluiten. De te handhaven vestigingen liggen in principe in de grote stedelijke agglomeraties of hebben een binding met belangrijke kenniscentra. De ondernemingsraad heeft zich over de ideeën nog niet uitgesproken.

Grontmij verwacht dat de brutoresultaten in Frankrijk 6 miljoen euro slechter zullen uitvallen dan kort voor de jaarwisseling nog verwacht. Bestuursvoorzitter Jean Luc Schnoebelen van de Franse dochtermaatschappij Ginger werd vorige maand opzijgeschoven ten gunste van Jan Bosschem, die tot dan België onder zijn hoede had. Schnoebelen – de oprichter van Ginger – blokkeerde de sanering van de Franse activiteiten en liep hard tegen een schorsing door de raad van commissarissen aan.

Herstructureringskosten

Grontmij belast boekjaar 2011 met een bedrag van 19 miljoen euro aan herstructureringskosten. Het geld gaat naar de noodzakelijke geachte aanpassingen in zowel Nederland als Groot-Brittannië. Uit de pot worden ook wijzigingen op het hoofdkantoor in De Bilt bekostigd. Welk prijskaartje hangt aan het vertrek van bestuursvoorzitter Sylvo Thijssen en financiële topman Mel Zuydam is niet duidelijk. De eenmalige kosten in het vierde kwartaal bedragen 8 miljoen euro, geld dat vooral gaat naar pensioenvoorzieningen en aanpassingen op het gebied van de informatietechnologie (beide 3 miljoen).

Over geheel 2011 neemt Grontmij een waardevermindering van 27 miljoen euro voor lief. De pijn zit vooral in Groot-Brittannië, waar voor 23 miljoen aan goodwill en merknamen wordtafgeschreven. De omzet van Grontmij steeg vorig jaar met 12,6 procent tot 1038 miljoen euro.

.

Reageer op dit artikel