nieuws

Wienerberger veert op naar winst van 40,8 miljoen euro

bouwbreed

Wienerberger heeft het verlies van 34,9 miljoen in 2010 omgebogen in een winst over 2011 van 40,8 miljoen euro. De omzet van de grootste baksteenfabrikant ter wereld steeg met 16 procent tot net boven de 2 miljard euro.

Bestuursvoorzitter Heimo Scheuch rekent Nederland naast Groot-Brittannië, Zwitserland en Polen tot de stabiele bouwlanden. Een stuk slechter is wat hem betreft de situatie in de Verenigde Staten en veel landen in Oost-Europa. Groei daarentegen komt uit Duitsland en Frankrijk. Toch waagt de topman zich niet aan concrete voorspellingen voor de ontwikkelingen in 2012. Te onzeker zijn de vooruitzichten. In de Verenigde Staten mogen dan wel berichten van brancheorganisatie NAHB circuleren dat begonnen wordt met 15 procent meer woningen, maar Scheuch kan dat slecht rijmen met de hoge werkloosheid.

Wienerberger zag afgelopen jaar zijn omzet in de Verenigde Staten met 6 procent dalen tot 135,3 miljoen euro. Florissanter verliepen de zaken in de Duitstalige landen, waar de activiteiten met 15 procent toenamen tot 435 miljoen euro. In het noordwesten van Europa maakte het concern een sprong voorwaarts van 12 procent tot 801 miljoen. Het aantal medewerkers bij de bedrijven van Wienerberger steeg afgelopen jaar met 8 procent tot bijna 13.000.

Topman Scheuch is in zijn nopjes met de afronding van de overname van Pipelife, producent van kunststof leidingen. “Met de transactie breiden we onze kernactiviteiten uit. Samen met onze dochtermaatschappij Steinzeug-Keramo, die een leidende positie heeft bij de keramische buizen, zijn we in Europa een van de belangrijkste leveranciers van leidingsystemen geworden.”

Scheuch roemt de pijpsystemen als een mogelijkheid om minder afhankelijk te worden van de conjunctureel wisselvallige nieuwbouw van woningen. “Bovendien winnen de kunststof leidingen permanent marktaandeel tegenover concurrerende producten van beton en metaal. Vooral in de combinatie met gebouw- en elektroinstallatie zit veel groei.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels