nieuws

Wetenschap en bedrijven oneens over Crisiswet

bouwbreed Premium

De meningen zijn sterk verdeeld over permanente invoering van de Crisis- en herstelwet. Vandaag geven deskundigen uit de wetenschap en de praktijk in de Tweede Kamer hun visie op het wetsvoorstel.

De wetenschappers zijn kritisch, waar de praktijkexperts juist positief zijn over het wetsvoorstel. Volgens de wetenschappers is de wetgeving symptoombestrijding, lost hij een ander probleem op dan waarvoor hij is bedoeld of is het te vroeg om een de regelgeving permanent in te voeren. Hugo Priemus, emeritus hoogleraar systeeminnovatie, hoogleraar milieurecht Gustaaf Biezeveld en hoogleraar staats- en bestuursrecht en advocaat Tom Barkhuysen geven de Kamerleden hun gepeperde visie op het wetsvoorstel.

Ondertussen zijn praktijkexperts wel enthousiast over de wetgeving. Organisaties als VNO-NCW en Bouwend Nederland zijn blij met de permanente Crisiswet. In crisistijd kunnen alle beetjes versnelling helpen, denken zij. Bovendien is helemaal niet gezegd dat de wet weinig effect heeft. Veel tijdswinst is onbewust, denkt Martijn Verwoerd, jurist bij Bouwend Nederland. “Wetgeving heeft tijd nodig om te landen en effect te hebben. Dan is een evaluatie na twee jaar een behoorlijk korte termijn.”

Toch zien de hoogleraren ook goede punten in de wet, net zoals de bedrijfsorganisaties verbeterpunten signaleren.

> pagina 3: bedrijfschap voor, wetenschap tegen

Reageer op dit artikel