nieuws

Vliegveld Eelde mag startbaan 700 meter langer maken

bouwbreed Premium

Vliegveld Eelde mag definitief worden uitgebreid. Dat heeft de Raad van State gisteren bepaald.

De start- en landingsbaan mag worden verlengd van 1.800 naar 2.500 meter. Dit is de derde keer dat de hoogste bestuursrechter zich over de uitbreiding boog. Tweemaal eerder vernietigde hij het uitbreidingsbesluit, in 2003 en in 2008. De laatste keer omdat het Rijk de financiering bij de Europese Commissie had moeten melden. In 2003 en 2004 ontving luchthaven Eelde voor de uitbreiding namelijk 18 miljoen euro van het Rijk. Ook ditmaal hadden omwonenden zich beklaagd. Zij maken zich zorgen over de verstoring van de rust in het landelijke gebied. Ook betwistten zij nut en noodzaak van de baanverlenging en zou de financiële haalbaarheid van de uitbreiding niet zijn gewaarborgd. De rechter schoof de bezwaren terzijde.

In 2008, het hoogtepunt, passeerden 190.000 reizigers het vliegveld. De baanverlenging moet uitbreiding naar 478.000 gebruikers mogelijk maken. Door de baanverlenging kunnen grotere vliegtuigen van de luchthaven gebruik maken. Volgens luchtvaarteconomen zijn deze plannen echter onrealistisch.

Reageer op dit artikel