nieuws

Verboden spouwanker

bouwbreed Premium

In het artikel over spouwankers (‘Verboden spouwankers nog op grote schaal gebruikt’, Cobouw 20 februari ) wordt gemeld dat er nog steeds ‘verboden’ verzinkte spouwankers toegepast worden.

Door deze formulering, waarbij geen onderscheid gemaakt wordt tussen de verschillende verzinkmethoden, worden thermisch verzinkte spouwankers ernstig in diskrediet gebracht. Tot nu toe is gebleken dat indien de spouwankers falen er sprake is van elektrolytisch verzinkte ankers in plaats van thermisch verzinkte ankers.

De zinklaagdikte van thermisch verzinkte ankers bedraagt minimaal 45 micrometer terwijl elektrolytisch verzinkte spouwankers een zinklaagdikte hebben van maximaal 10-15 micrometer.

De corrosiewerende werking van een zinklaag is rechtevenredig met de zinklaagdikte hetgeen betekent dat spouwankers met een thermisch zinklaag minimaal 3 tot 4,5 keer langer meegaan dan elektrolytisch verzinkte spouwankers.

Directeur Stichting Zinkinfo

Benelux

Breda

Reageer op dit artikel