nieuws

Ursem vraagt faillissement aan

bouwbreed

Ursem Bouwgroep uit Wognum is failliet. De bouwdivisie en de timmerfabriek hebben bij elkaar 120 mensen in dienst.

De directie vroeg het faillissement aan. Zij ziet in de gure wind van de kredietcrisis geen mogelijkheid meer aan de betalingsverplichtingen te voldoen. Tegenvallers in gekozen markten brachten het bedrijf al jaren geleden in een penibele positie.

Begin 2007 kwam Ursem terecht bij de afdeling bijzonder beheer van de huisbankier. Een grote tegenslag was dat de Schipholbrand de markt voor modulaire gevangenissen de das om deed.

Het bedrijf had in de periode 2005-2006 juist flink geïnvesteerd in een prefab fabriek voor modulaire bouwwerken, vooral gevangenissen. Eind 2005 deed zich een ernstige brand voor in het modulaire cellencomplex op Schiphol. De politieke agenda ging vervolgens een andere kant op.

Ursem zocht een alternatief in scholen, zorgbouw en studentenhuisvesting. Dit begon goed maar al snel diende de kredietcrisis zich aan. Die leidde tot “discontinuïteit in de orderstromen”, zoals de directie het formuleert. In 2010 zelfs zodanig dat de fabriek werd stilgelegd en de 45 medewerkers werden ontslagen.

Eind 2010 hervatte het bedrijf de productie voor een binnengehaalde grote opdracht. Die behelsde de bouw van 504 studentenwoningen in Leiden, in samenwerking metTrebbe Bouw. Een aansluitende volgende grote opdracht moest het bedrijf op toeren houden. Die opdracht zou in het najaar van 2011 worden verleend. Het wachten duurde echter langer. “Perikelen rond vergunning en financiering aan de zijde van de opdrachtgever maken dat het werk steeds verder uitstelt en de periode van fabrieksleegstand vergroot”, beschrijft de directie hoe de situatie zo steeds nijpender werd.

Ook het bouwbedrijf blijkt onvoldoende aansluitende orders te hebben verworven. Dit “terwijl lopende werken vertragen als gevolg van betalingsachterstand bij leveranciers”.

De hoop werd nog gevestigd op “(her)financiering van de groep met behulp van een andere bankrelatie”. Maar een “langdurig en intensief traject” voor dit doel bleef zonder succes. Het werd daarom op 19 januari dit jaar beëindigd.

FNV Bouw-regiobestuurder Ben Bleumer laat weten te hopen op een vorm van doorstart, waarbij zowel lopende werken kunnen worden voltooid als nieuwe worden verworven.

De rechtbank in Alkmaar heeft Arthur Sweens benoemd als curator.

Reageer op dit artikel