nieuws

Tijdelijk omzetherstel voor midden- en kleinbedrijf bouw

bouwbreed

Kleine bouwbedrijven in de woning- en utiliteitsbouw hebben afgelopen jaar een omzetgroei van 8 procent behaald. Daarmee deden ze het iets beter dan middelgrote bouwers en veel beter dan de grote aannemingsconcerns.

Dat blijkt uit cijfers van het Economisch Bureau van de ING. Volgens de bank profiteerden de aannemers met een tot tien werknemers op de loonlijst, vooral van de relatief gunstige omstandigheden op de renovatiemarkt, die van alle bouwmarkten nog het minst geraakt is door de economische crisis. Ook deden de kleinere bouwbedrijven hun voordeel met het tijdelijke lage btw-tarief op arbeid bij verbouwingen.

De middelgrote bouwbedrijven (tien tot honderd man personeel) herstelden zich sterk van de forse omzetklap uit 2010. De groei van de opbrengsten kwam uit op 7 procent. Het ING zoekt de verklaring in de verschuiving van veel bedrijven naar de renovatiemarkt. Daarnaast zijn er volgens de bank meer middelgrote bedrijven bijgekomen door reorganisaties bij grote bouwers. “Hierdoor nam hun totale omzet in de statistieken toe”, aldus de ING-economen.

De grote bouwbedrijven moesten voor het derde achtereenvolgende jaar een omzetdaling slikken. De krimp van 7 procent in 2009 en 10 procent in 2010, werd gevolgd door een afname van ongeveer 3 procent in 2011. Deze bouwondernemingen werden vooral getroffen door de teruggang in de nieuwbouw en uitstel van ontwikkelingsprojecten.

De middelgrote bouwers moeten dit jaar net als de grote aannemers rekening houden met een omzetdaling. Voor de kleinere bedrijven ligt opnieuw groei in het verschiet, zij het gematigder dan vorig jaar.

Reageer op dit artikel