nieuws

‘Thermisch actieve gebouwen’ trekt matige inzendingen

bouwbreed Premium

‘Thermisch actieve gebouwen’ trekt matige inzendingen

De prijsvraag ‘Thermisch actieve gebouwen’ van het Cement- en Betoncentrum heeft matige inzendingen opgeleverd, vindt de jury. Maar er zijn wel twee winnaars en twee eervolle vermeldingen.

Van de zestien ideeën werden twee genomineerd en met een gedeelde prijs beloond. De prijswinnaars moeten dan ook de prijs delen, een voucher van 5000 euro voor research en advies. Het zijn Michael van Leeuwen en Jeroen Verwer, die respectievelijk de ideeën ‘Watt Slim’ en ‘Actief met beton én gevel’ inzonden.

Het eerste is een plafondsysteem dat bestaat uit lamellen van thermisch isolerend en geluidsabsorberend materiaal. De lamellen kunnen worden gedraaid, waardoor een gesloten plafond ontstaat. Op die manier kan de afgifte van warmte of koude aan het vertrek worden geregeld. Het tweede winnende idee is een model voor het berekenen en koppelen van thermisch actieve betonnen kernen aan de overige delen van het gebouw. Van Leeuwen en Verwer willen samen onderzoek laten doen.

Buiten de randvoorwaarden

De twee eervolle vermeldingen gingen naar Mohamed Bayo en Lorenzo Quartero. De jury vindt hun ideeën zeer interessant, maar enigszins buiten de randvoorwaarden van de prijsvraag. Bayo wil as en stro toevoegen aan beton, dat daardoor betere eigenschappen moet krijgen. Meer ideeën zijn te vinden op zijn website mohamedbayo.com.

Quartero stelt voor om betonkernactivering te combineren met waterzuiveringsprocessen. Warmte wordt onttrokken of toegevoegd aan het afvalwater van rioolwaterzuiveringsinstallaties. Helemaal origineel zijn de ideeën van Bayo en Quartero niet. De prijs en de eervolle vermeldingen werden uitgereikt op een bijeenkomst in Ahoy te Rotterdam. De prijswinnaars ontvingen allebei een trofee voor het winnende idee.

Reageer op dit artikel