nieuws

Slank raamprofiel geeft jong monument strak uiterlijk

bouwbreed Premium

Dankzij ranke raamprofielen krijgt het Rotterdamse Hilton zijn oorspronkelijke, strakke uiterlijk terug. Het profiel biedt optimale thermische isolatie en daarmee vooral voor jonge monumenten een duurzaam alternatief.

Naar een ontwerp van PBV Architecten ondergaat het hotel momenteel een grondige (gevel)renovatie. Eerder aangebrachte aluminium raampuien maken weer plaats voor een raamsysteem van het Zwitserse Jansen AG dat zich kenmerkt door slanke stalen raamprofielen. “Het groengekleurde profiel heeft een aanzichtbreedte van 40 millimeter waardoor het oorspronkelijke ontwerp weer volop tot zijn recht komt. Met een inbouwdiepte van 60 millimeter heeft het veel weg van het klassieke stalen stoeltjesprofiel, maar voldoet wel aan de huidige bouwregelgeving”, legt Ron Jacobs, sales manager bij ODS Dak- en Geveltechniek uit. De staalleverancier uit Barendrecht ontwikkelde in samenwerking met Jansen AG de profielenserie met aanzichtbreedten variërend van 25 tot 40 millimeter. In Rotterdam beleven de Janisol Arte-ramen hun eerste grootschalige toepassing.

De thermisch onderbroken raamprofielen hebben een Uf-waarde van 1,9 tot 2,8 W/m2K. “Het warmteverlies is minimaal dankzij kwalitatief hoogwaardige materialen en de specifieke opbouw van het raamkader. Het geringe kozijnaandeel leidt ertoe dat de u-waarde van het beglaasde element uitzonderlijk goed is. Met een optimale beglazing is een isolatiewaarde haalbaar die heel dicht bij de passiefhuisstandaard komt.”

De (S215G) profielen worden aangebracht met een continu-lasverbinding. De sterkte in combinatie met de isolatoren van glasvezel versterkte polyurethaan garanderen een maximale stabiliteit. De raamkozijnen zijn berekend op een maximale windbelasting van 1200 tot 1600 pascal (klasse C3 en C4 volgens EN 12210).

Raamelementen

Stieva Metalen Puien produceert en monteert ruim driehonderd raamelementen van circa 1600 bij 3500 millimeter. Een isolerend stelkozijn wordt in het oude kaderprofiel van de originele raamconstructie bevestigd en fungeert als stelkader voor de nieuwe ramen. “Hilton International wilde ramen met vaste beglazing. Uit architectonische overweging is ervoor gekozen om ze wel van een dubbele vleugel te voorzien die wordt vastgeschroefd.”

De kozijnen van gemoffeld, gepoedercoat staal zijn ook met de hand overschilderbaar. “We reiken de renovatiemarkt een duurzame oplossing om monumentale panden bouwfysisch te verbeteren.”

Reageer op dit artikel