nieuws

Siliconenrubber repareert zichzelf

bouwbreed Premium

Beschadigd siliconenrubber repareert zichzelf naadloos wanneer het wordt verwarmd. Onderzoekers van de Massachusetts University stelden dat vast nadat ze een reep siliconenrubber met een scheermesje insneden en vervolgens opwarmden. De proefstukken werden daarvoor 24 uur achtereen verwarmd tot 90 graden Celsius. Herontdekte rapporten over de zelfherstellende eigenschappen van siliconen gaven de aanzet tot het onderzoek. […]

Beschadigd siliconenrubber repareert zichzelf naadloos wanneer het wordt verwarmd. Onderzoekers van de Massachusetts University stelden dat vast nadat ze een reep siliconenrubber met een scheermesje insneden en vervolgens opwarmden. De proefstukken werden daarvoor 24 uur achtereen verwarmd tot 90 graden Celsius. Herontdekte rapporten over de zelfherstellende eigenschappen van siliconen gaven de aanzet tot het onderzoek. De rapporten werden opgesteld in de jaren vijftig van de vorige eeuw. De bevindingen uit die tijd zijn volgens de onderzoekers in de loop van de jaren uit het zicht geraakt en min of meer vergeten. De ruim vijftig jaar oude resultaten werden getest op siliconenmengsels uit eigentijdse materialen.

Reageer op dit artikel