nieuws

Schultz: Dit is niet het einde van pps

bouwbreed

Het oorspronkelijke plan voor de Zuidasdok kostte tussen de 2,7 en 3,3 miljard euro. Het werkelijke ‘slechts’ 1,4 miljard. “Alle vastgoedrisico’s zijn uit het project geëlimineerd”, vat projectdirecteur Richard Jorissen nuchter samen.

Geen extra kantoren. Wel woningen. De Amsterdamse wethouder Van Poelgeest denkt aan 5000 tot 6000 stuks. Jorissen ziet dat ondanks de crisis wel gebeuren. “Woningen gaan hier als zoete broodjes”, zegt hij na afloop van de persconferentie over de Zuidasdok.

Van Poelgeest is ook optimistisch. Tot 2020 verwacht hij 290 miljoen euro te verdienen aan de verkoop van grond, 89 miljoen euro meer dan zijn Zuidasdokbijdrage. “Met het geld dat we dan op de bank hebben staan, kunnen we aan fase twee beginnen”, rekent Van Poelgeest voor.

Met fase twee bedoelt de wethouder het overkappen van de spoor- en metrolijnen, zoals oorspronkelijk de bedoeling was.

En het uitbreiden van het spoor, dat door het nieuwe plan “niet onmogelijk is gemaakt.” Dat komt doordat de A10 die nu pal aan het spoor grenst, opschuift richting de belendingen. Naast de huidige A10 wordt de tunnel in acht jaar tijd aangelegd.

Nu telt de snelweg twee keer vier rijstroken. Dat worden er twee keer zes. Aan de Amsterdamse zijde is de ruimte tussen de snelweg en de kantoren te krap. Daar zal een deel van de A10 in de loop van de tijd worden afgebroken om plaats te maken voor één van de vier tunnelbuizen.

Dat niemand gisteren repte over publiek-private samenwerking, een speerpunt van dit kabinet, zegt volgens minister Schultz niet zoveel. “Dit is zeker niet het einde van pps. Een paar jaar geleden bleek gewoon dat er onvoldoende belangstelling was om te investeren in vastgoed.”

Projectdirecteur Jorissen sluit niet uit dat hij uiteindelijk kiest voor dbfm-constructies. Of er één aanbesteding komt of meerdere is onduidelijk.

Van Poelgeest maakt zich weinig zorgen over risico’s. “We bouwen op duizenden plekken in Nederland van zulke tunnels.” .

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels