nieuws

Rijksmonument krijgt nieuwe bestemming

bouwbreed

Rijksmonument krijgt nieuwe bestemming

Slooprijpe gebouwen worden niet altijd afgebroken. Een voorbeeld is de fabriek waarin de Nederlandse Instrumenten Compagnie (Nedinsco) gevestigd was.

Woningcorporatie Woonzenz uit Venlo, met als slogan ‘goed en betaalbaar wonen’, heeft het rijksmonument enkele jaren geleden toegevoegd aan haar verzameling cultureel erfgoed. Het zal door BAM Utiliteitsbouw worden omgebouwd tot 27 woningen, commerciële ruimten, kantoren voor de gemeente en een huisvesting voor Omroep Venlo. Maar eerst moet de betonconstructie worden hersteld. Betonreparatiebedrijf Vogel uit Zwijndrecht spuit met water onder hoge druk de aangetaste kolommen schoon. “Ze worden constructief hersteld met reparatiebeton”, legt uitvoerder Karel Corstjens uit. Architect Remco Mulder van architectenbureau Diederendirrix uit Eindhoven meldt dat de gevels aan de buitenzijde worden voorzien van 5 centimeter isolatie en pleister. De 10 centimeter dunne vloeren op betonnen binten en moerbinten worden 30 tot 40 centimeter verhoogd. De geklonken staalconstructie op de binnenplaats wordt hersteld met gemetselde pilasters en pleisterwerk. De operatie kost aanzienlijk meer dan slopen en nieuw bouwen. Van het Rijk komt 2,1 miljoen, van de provincie Limburg 1,7 miljoen en de woningcorporatie blijft zitten met een onrendabele top van 7,75 miljoen. Toch vindt Woonwenz het een verantwoorde investering.

Foto: Peter Wijnands/MB; tekst: Frans van Velden

Reageer op dit artikel