nieuws

reportageBerenmuts en uier zalf tegen de kou

bouwbreed

De winter is gisteren echt begonnen en daarmee ook meteen de elk jaar weer terugkerende discussie: doorwerken of niet. “De een heeft meer last van de kou dan de ander.”

Twee berenmutsen, twee paar handschoenen, twee winterse doorwerkjassen. De twee broers Wichard en Gerrit George Valkema bikkelen door, terwijl de venijnige oostenwind over de bouwplaats scheert. De gevoelstemperatuur: -14 graden Celsius.

In de warme kantine raadpleegden ze even later met collega’s de nieuwste vorstwaarschuwings-app op hun mobiel. Een aantal gaat naar huis, anderen preparen de bouwplaats voor de winterperiode. De beide broers maken op deze eerste echt winterse dag hun werk af. “De wind waait door alles heen. Niks houdt de kou tegen’’, vertellen de Valkema’s, die aan het fundament voor de nieuwe brede school in Akkrum werken. Ze verwijderen de bovenkrans van de bekisting. Aanvankelijk zou hoofdaannemer Bouwgroep Dijkstra Draisma deze week de vloerplaten leggen, maar die werkzaamheden worden vanwege de kou uitgesteld. “Anders hadden wij direct kunnen afstorten en de druklaag leggen, maar dat zal even moeten wachten.”

Door de ijzige kou moeten de broers hun handen met uierzalf tegen kloven beschermen. “De een heeft er meer last van dan de ander, maar ik heb er extra pleisters ter bescherming omheen”, vertelt Wichard, die samen met Gerrit George bij C. van der Hauw Beton in Joure werkt.

Kachels

Acht van de negen collega’s zitten de rest van de week thuis. “Dat komt hard aan, maar wij kunnen nu niks meer in de grond”, vertelt Ronald Boomsma van het Jouster betonbedrijf. Als de vorst aanhoudt, dan wordt in de ongeïsoleerde loods een tent met kachels geplaatst. Daarin kunnen de mannen dan aan de slag met het reguliere onderhoud van de PS-bekisting.

Elk jaar weer zorgt de vorst voor discussies op de bouwplaats. Is het verantwoord om door te werken? Werkgevers en werknemers komen er lang niet altijd uit. Economische belangen spelen daarbij een grote rol. Tijdens de winter van vorig jaar verplichtte een op de drie bouwwerkgevers zijn personeel om zonder bescherming door te werken.

Volgens Mieke van Veldhuizen, cao-onderhandelaar van FNV Bouw, zijn de spelregels echter helder. Bij een gevoelstemperatuur vanaf -6 graden mogen de bouwvakkers de steiger niet op. “Dat is afgesproken in de cao voor de bouw”, zegt Van Veldhuizen. “Een werkgever kan bouwvakkers wel aan het werk houden door ze thermokleding te geven. Daarnaast zullen bouwbedrijven dan de werkplek moeten verwarmen door afdekschermen op te hangen of bijvoorbeeld een hittekanon aan te zetten.”

Bang voor grote financiële schade hoeven bouwers niet te zijn. Vakbonden en werkgeversorganisaties hebben vorig jaar november afspraken gemaakt over vorst-WW. Op basis daarvan kunnen ondernemingen bij langdurige vorst hun werknemers onderbrengen in de WW. Het UWV betaalt dan 70 procent van het loon, de rest is voor de werkgever.

Bouwhekken

Zover is het nog niet in Akkrum. De bouwplaats gaat voor onbetaalde tijd op slot. Pieter Falkena van Bouwgroep Dijkstra Draisma plaatst met een collega vandaag de laatste hekken. De meeste collega’s zijn al in de werkplaats in Bolsward. Falkena: “We gaan zoveel mogelijk met prefab elementen voor de nieuwe school aan de slag. Houtskeletwanden, dakelementen, alles wat van hout is, kunnen we daar alvast in elkaar spijkeren.”

Reageer op dit artikel