nieuws

ProjectSlimme kist voor verticaal bos

bouwbreed

Woon- en werkcomplex Il Bosco Verticale in Milaan groeit wekelijks met 2 meter. Op de uitkragende balkons van het bijzondere project worden ruim 700 bomen en 5000 struiken geplant.

Bosco Verticale betekent letterlijk verticaal bos. Het complex moet volgens de Milanese architect Stefano Boeri een zuurstofimpuls geven aan het centrum van de vervuilde stad in Noord-Italië. Vorige eeuw zijn daar veel parken en groenvoorzieningen gesneuveld door een ongebreidelde bouwwoede.

Bosco Verticale bestaat uit een kantoorgebouw van elf verdiepingen en twee woontorens van 80 en 112 meter hoogte. Het complete complex gaat evenveel bomen tellen als een 10.000 vierkante meter (één hectare) bos en krijgt een hoeveelheid woonruimte die uitgesmeerd over het maaiveld zeker 100.000 vierkante meter beslaat. De voetafdruk van het complex beslaat slechts 40.000 vierkante meter. De torens van het Milanese bos groeien momenteel snel. Dat is volgens Peri Engineering mede te danken aan de slimme kisten die het bedrijf ontwierp en bouwde voor de aannemer. Ondanks de ingewikkelde plattegrond met verspringende balkons die ver uitkragen en wanden van 4 meter hoogte wordt elke twaalf dagen een etage gerealiseerd. Het ontwerp op basis van het RCS klimsysteem en Peri Up-steigersysteem maakt snelle stortcycli mogelijk.

Gewapend beton

De balkons worden gemaakt van 28 centimeter dik gewapend beton en zijn voorzien van een 1,30 meter hoge borstwerking. Ze kragen bijna 3,5 meter uit. In de bouwfase dragen Variokit-vakwerkunits van de steiger en bekistingsleverancier de betondruk. Omdat de balkons verspringen moeten de krachten vaak over meerdere verdiepingen worden afgedragen. Vooral op de hoeken van het complex moeten vaak grote hoogtes worden overbrugd. De gebruikte ondersteuningstorens kunnengemakkelijk worden aangepast variërend van bijna 4 tot ruim 23 meter.

De vakwerkunits worden gecombineerd met de RCS Klimbekisting van Peri die tevens dienst doet als schutwand en fungeert als valbeveiliging voor de bovenste twee etages. Zo ontstaat een veilige werkomgeving voor de bouwvakkers. Met de kraan en een elektrische lier kunnen de units uit het gebouw gehesen worden om ze om te zetten naar de volgende constructielocatie. De hele vloer, die achttien units telt, kan in een halve dag worden omgezet. Arup Italië is de constructeur van het complex.

Het overvloedige groen dat later op de balkons wordt geplant, zal centraal worden beheerd. Bomen mogen niet hoger groeien dan 9 meter.

‘s Zomers bieden de bladerkronen schaduw voor de bewoners van de woontorens. ‘s Winters, als de bladeren afgevallen zijn, dringt het zonlicht volgens architect Boeri dieper in de woningen door.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels