nieuws

project Stadhuis HengeloZonnepanelen in dakbanen van epdm

bouwbreed

Bij de keuze voor een nieuw dak op het stadhuis is de gemeente Hengelo niet over één nacht ijs gegaan. Sterker nog: het was een heus dilemma welk materiaal het uit 1963 daterende monument minimaal de komende vijftig jaar zou moeten beschermen. Het werd de kunststof epdm, op sommige plaatsen voorzien van geïntegreerde pv-zonnepanelen.

“In het buitenland wordt deze combinatie al wel toegepast, maar in Nederland nog maar op beperkte schaal”, vertelt Leo Woertman van leverancier Aabo Trading. Bij de Eurostyle EPDM Solar van dit bedrijf zijn fotovoltaïsche panelen van flexibele amorfe silicium geïntegreerd in dakbanen van epdm. Het materiaal wordt op rol aangeleverd en kent volgens Woertman een gegarandeerde levensduur van meer dan vijftig jaar.

In totaal heeft Boll Dakgroep 2400 vierkante meter dakbanen van het polymeer epdm aangebracht op het Hengelose stadhuis, waarvan 400 vierkante meter solarbanen van 1,5 millimeter dikte. Samen met de 200 zonnepanelen die op traditionele wijze zijn aangebracht levert het dak volgens de gemeente in totaliteit 60.000 kWh per jaar op en wordt een besparing van 34.000 kilogram aan CO2-uitstoot per jaar gerealiseerd.

Alleen de schuin aflopende dakdelen van het gebouw zijn voorzien van de solarbanen, omdat deze vanaf de grond zichtbaar en daarom beeldbepalend zijn. Eveneens vanwege het aanzien zijn deze dakdelen voorzien van verticaal lopende ruiven, smalle driehoekige banen van rubber. Dit nieuwe dak is het resultaat van uitvoerig onderzoek in het voortraject van het project. Deze dakdelen waren namelijk voorzien van een dunne koperlaag van 0,1 millimeter met patinéelaag op een onderlaag van bitumen. Het koper was losgekomen van de onderlaag, hetgeen lekkages opleverde.

Vanwege de algehele slechte conditie werd besloten de gehele dakbedekking te vervangen, maar vanwege de hoge duurzaamheidseisen van de gemeente bleken veel materialen niet in aanmerking te komen. Zoals koper, dat volgens de opdrachtgever “tijdens de gehele levenscyclus zwaar milieubelastend is”. Onaanvaardbaar dus, maar daarmee ontstond wel een dilemma, aangezien tegelijkertijd de eis gold dat de monumentale waarde van het gebouw niet mocht worden aangetast.

Alternatieve materialen die koperkleurig of die kleur benaderen vielen ook af uit oogpunt van duurzaamheid. Uiteindelijk kozen de partijen voor “wezenlijk andere, zeer duurzame alternatieven”. De consequentie was wel dat de kleurstelling voor het dak grotendeels moest worden losgelaten. Uiteindelijk is dus gekozen voor epdm, dat “volledig herbruikbaar is en een veel langere levensduur heeft dan andere materialen”. Alleen de zinken dakgoten hebben nog een koper-uitstraling door een poedercoating in patinée-kleur.

Naast epdm is bij de renovatie van het dak en de gevel van het door J.F. Berghoef ontworpen stadhuis onder andere gebruik gemaakt van vlas als isolatiemateriaal. De gevels zijn waar nodig opnieuw gevoegd. Scheuren zijn met ankers en dilataties gestabiliseerd. In 2013 krijgt het interieur van het pand een grote opknapbeurt.

Stadhuis Hengelo

Opdrachtgever en project-leiding: gemeente Hengelo

Architect: HVE Architecten, Den Haag

Constructeur: Lucassen Bouwconstructies, Hengelo

Bouwfysica-adviseur: DGMR, Arnhem

Installatieadviseur: Wiecherink, Enschede

Aannemer: Aannemersbedrijf Haafkes en Zonen, Goor

Installateur: Croon Elektro-techniek, Enschede

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels