nieuws

Problemen met plannen nieuwe toezichthouders

bouwbreed Premium

De komst van nieuwe toezichthoudende instanties op het gebied van milieu en bouwen staat onder druk. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Atsma (milieu).

Het gaat om het plan voor de zogenoemde Regionale Uitvoeringsdiensten. Ongeveer 25 stuks moeten de huidige afdelingen milieutoezicht bij gemeenten vervangen. Door kortere lijntjes met het Openbaar Ministerie moet de kwaliteit van handhaven omhoog gaan.

Een onbekend aantal gemeenten zit echter niet te wachten op schaalvergroting. In andere gevallen zijn de plannen nog niet concreet genoeg. Verder willen steeds meer gemeenten dat ook hun bouwtaken door de regionale diensten worden overgenomen. Atsma juicht dat toe, maar vreest dat de kwaliteit van toezicht omlaag gaat als die wens slechts voortvloeit uit besparingsoverwegingen. In 2013 moeten de nieuwe handhavende instanties van start gaan. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag, waarschuwt Atsma de Tweede Kamer. “Vertraging dreigt als de discussie blijft voortslepen”, schrijft hij.

Reageer op dit artikel