nieuws

Plaatmateriaal geheel van afvalplastic

bouwbreed

Joosten Kunststoffen uit Gendt, Beverwijk en Delft importeert een plaatmateriaal dat geheel van afvalplastic is gemaakt. Het plastic komt onder meer van agrarische bedrijven in Groot-Brittannië.

Volgens Joosten Kunststoffen gaat het wereldwijd om het eerste voor 100 procent van afvalplastic gemaakte alternatief voor houten platen. Het product heet EcoSheet en wordt vervaardigd door 2K Manufacturing in Luton in Groot-Brittannië. “Ons doel is producten te fabriceren waarmee onze klanten de belasting van het milieu kunnen verminderen”, verklaart directeur Omer Kutluoglu van het in 2007 opgerichte bedrijf. “Het recyclen van polymeren vormt een grote uitdaging. Nieuwe polymeren maken uit aardolie vraagt veel energie en belast het milieu substantieel. Toch worden veel plastic producten slechts eenmaal gebruikt en dan weggegooid. Wij buigen die afvalstroom om van de stortplaats naar de fabriek”, stelt 2K Manufacturing.

Ongevoelig

Solway Recycling Limited zamelt in Groot-Brittannië afvalplastic in bij agrarische bedrijven. De platen van gerecycled materiaal hebben aanvankelijk hun weg terug naar de agrarische sector gevonden. EcoSheet is ongevoelig voor rot, hoeft niet geschilderd te worden, kan worden gespijkerd, geschroefd, geniet, geboord, gefreesd, gezaagd en gelijmd. Het is lichter van gewicht dan de meeste multiplexplaten. Zaagsneden splinteren niet. Het product is geschikt voor de uitvoering van schuttingen, veestallen, betonbekistingen en dergelijke. EcoSheet is gecertificeerd door de Britse Construction Recycling Alliance (CRA). De toepassing van EcoSheet draagt bij aan een betere milieuscore. Joosten Kunststoffen prijst het product aan met de slogan ‘verwijder niet het bos, maar een afvalprobleem’.

Reageer op dit artikel