nieuws

Piek aanwas werklozen in de bouw

bouwbreed

Het aantal nieuwe werklozen uit de bouwnijverheid is tijdens de crisis nog niet zo hoog geweest als in januari van dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van UWV.

In januari werden 5062 nieuwe WW-uitkeringen geteld van werknemers die in de bouwnijverheid werkzaam zijn geweest. Dat is 9 procent meer dan vorig jaar januari. De vorige piek met veel nieuwe werklozen lag in januari 2010, toen er net iets minder dan 5000 nieuwe werklozen bijkwamen.

De snelle aanwas van werklozen uit de bouw loopt parallel met de afnemende bouwproductie het laatste half jaar van 2011. Het is de eerste winter in drie jaar dat geen gebruik kan worden gemaakt van een regeling in het kader van de deeltijd-WW.

Seizoenswerkloosheid is gebruikelijk in de bouw. Zorgelijk is echter dat deze winterpiek plaatsvindt in een relatief zachte winter.

Ondanks het stevig groeiende aantal nieuwe WW’ers, ligt de totale werkloosheid in de sector nog wel lager dan de aflopen twee winters. Het totaal aantal van 15.500 werklozen is 10 procent minder dan vorig jaar en bijna 20 procent lager dan in februari 2010, blijkt uit cijfers van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen.

Van de werklozen die hun baan verloren in de bouw vindt volgens UWV 67 procent weer werk tijdens de uitkeringsperiode. In januari van dit jaar ging het om een kleine 1000 WW’ers die weer aan het werk gingen. Het UWV houdt niet bij in welke sector de voormalige werklozen aan de slag gaan.

Hoewel het aandeel werklozen dat weer werk vindt aan het begin van het jaar vaak groot is, is het bescheiden aantal WW’ers dat dit jaar onderdak vindt, zorgwekkend. Gemiddeld vonden de laatste drie maanden zevenhonderd uit de bouw afkomstige werklozen weer werk. In de winters van 2010 en 2011 vonden gemiddeld maandelijks meer dan 2000 werknemers een baan. Het verschil is niet alleen te verklaren door de lagere werkloosheid dit jaar, maar lijkt vooral te ontstaan door de krimpende bouw.

Reageer op dit artikel