nieuws

NVB vreest ‘macht van boekhouder’

bouwbreed Premium

Directeur Nico Rietdijk van brancheorganisatie NVB voorspelt grote ongelukken als de financiële toezichthouders in Nederland niet inbinden. De econoom ziet tal van bedrijven het einde van het jaar niet halen.

“Wacht je, als de boekhouders de macht krijgen. De Autoriteit Financiële Markten moet tot de orde geroepen worden. Doe niet zo hijgerig, veroorzaak geen paniek. Geef de bedrijven de kans om gecontroleerd af te remmen.”

De directeur van de NVB, brancheorganisatie van de ontwikkelende bouwers, ontmoet veelvuldig ondernemers die door de aangescherpte leenregels klem komen te zitten. Hij noemt een goed draaiend bedrijf met een omzet van een slordige 12 miljoen euro dat een brief van de bank op de deurmat krijgt om direct 1,2 miljoen euro over te maken. De reden? De lap grond die de onderneming drie jaar geleden voor 3,5 miljoen euro kocht is volgens de bank nu 40 procent minder waard. Verdere noodzakelijke afboekingen worden in het vooruitzicht gesteld. Rietdijk: “De onderneming is helemaal in de stress. Vind je het gek? Louter omdat de leenregels aangepast zijn. Geef zo’n bedrijf toch meer tijd, bekijk de kwesties van geval tot geval.”

Hypotheekrapport

De directeur is in zijn nopjes met het vorige week door het Economisch Instituut voor de Bouw gepresenteerde hypotheekrapport. “Taco van Hoek heeft de feiten goed op een rijtje gezet. En dat is gezien de complexe materie een hele prestatie. Het rapport ontzenuwt een fabel als zou Nederland een ontzettend grote hypotheekschuld hebben. Je kunt ook overdrijven. Tegenover de 650 miljard aan schuld staat een bezit van 1200 miljard. En dan heb je ook nog het kapitaal uit de spaar- en beleggingshypotheken.”

De NVB vraagt maatregelen om starters te motiveren de woningmarkt binnen te stappen. Rietdijk denkt aan maathypotheken en startersleningen. De NVB’er vindt het, gezien de te behalen rendementen, onbegrijpelijk dat de banken niet gretiger zijn in het verstrekken van hypotheken. “Misschien moet de staat maar een lening tegen 2 procent uitzetten en van het geld tegen 4,5 procent hypotheken verstrekken. Dan verdient de overheid ook nog.”

Reageer op dit artikel