nieuws

Nijpels: Nederland voldoet nog niet aan eigen normen

bouwbreed Premium

Over dit onderwerp is ontzettend veel onzin in omloop, schrijft Ed Nijpels, voorzitter van NLingenieurs, op de opiniepagina. “Regels die Nederland zelf opstelt, omdat in de Europese regeling is opgenomen dat een ambitie door de lidstaten moet worden uitgewerkt, zijn geen ‘nationale koppen’. Nederlandse regels voor een onderwerp waarvoor helemaal geen Europese regels bestaan, zijn […]

Over dit onderwerp is ontzettend veel onzin in omloop, schrijft Ed Nijpels, voorzitter van NLingenieurs, op de opiniepagina. “Regels die Nederland zelf opstelt, omdat in de Europese regeling is opgenomen dat een ambitie door de lidstaten moet worden uitgewerkt, zijn geen ‘nationale koppen’. Nederlandse regels voor een onderwerp waarvoor helemaal geen Europese regels bestaan, zijn dat ook niet. Critici die dat zeggen, verkopen leuterkoek. Ze proberen zo hun weerstand tegen Europa te maskeren.”

Maar ook als het gaat om nadere nationale regels (de “echte nationale koppen”) boven op de Europese is nuance gewenst, meent Nijpels. “We mogen wel denken dat we het goed voor elkaar hebben, dat mooie groene imago klopt niet en de kwaliteit van het oppervlaktewater moet ook beter.”

Nederland is ook helemaal niet het beste jongetje van de klas. Dat komt niet door Europese regels, maar omdat we nog niet voldoen aan onze eigen Nederlandse normen, aldus Nijpels.

> pagina 13: Groen imago klopt niet met realiteit

Reageer op dit artikel