nieuws

Nederlandse zeehavens blijven volop investeren

bouwbreed

De Nederlandse zeehavens zagen de overslag in 2011 groeien. In de havengebieden wordt flink geïnvesteerd.

Verschillende overslagrecords werden gebroken. Zeeland Seaports spant met zijn groei de kroon: de totale overslag steeg met 6,3 procent. Groningen Seaports is een goede tweede met 5,7 procent. Het Amsterdamse havenbedrijf meldt een groei van 2 procent.

Rotterdam blijft met een recordomzet van 435 miljoen ton in volume hoog bovenaan staan. Amsterdam (inclusief IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad) volgt met 92 miljoen ton. Zeeland Seaports blaast een partijtje mee met 35 miljoen ton. Groningen Seaports komt voor het eerst uit boven de 8 miljoen ton.

IJzererts en schroot temperden het succes van Rotterdam met een neergang van 6,1 procent; een gevolg van de malaise in de staalbranche. De voor Rotterdam belangrijke overslag van olie liep ook terug. Containers hebben een flink aandeel in de totale overslag ontwikkeld en vormen dé groeimarkt. Na drie mooie kwartalen vlakte vorig jaar in het vierde kwartaal de groei overigens af.

Het geplande investeringsvolume in Rotterdam voor de periode 2007- 2015 beloopt 15 miljard en zou de komende jaren zeker niet afnemen. Bedrijven nemen van de 15 miljard euro 10 miljard euro voor hun rekening.

Ingebruikname

Investeren

Amsterdam verwacht dit jaar opnieuw een groei van de overslag. Het havenbedrijf ziet bedrijven investeren en verwacht dit jaar de ingebruikname van verschillende nieuwe terminals, waaronder van Vopak.

Zeeland Seaports zag verschillende ondernemingen fors investeren. Het gaf hiervoor 22 hectare nieuwe grond uit. Groningen Seaports profiteert van de goed draaiende industrie in het havengebied.

In totaal werd 29 hectare grond uitgegeven. Bestaande industrieën die flink investeerden zijn onder meer PPG en Roba metals. Een belangrijke nieuwkomer is Orange Blue Terminals (OBT). Dat speelt in op de rol die het Eemshavengebied ontwikkelt als uitvalsbasis voor de bouw en het onderhoud van windmolenparken op de zee.

Reageer op dit artikel