nieuws

‘Nano-olie’ koelt warmte transformator weg

bouwbreed

‘Nano-olie’ koelt warmte transformator weg

Transformatoren kunnen meer warmte afvoeren via een mengsel van koelolie en nanodeeltjes boornitride. Onderzoekers van de Rice University in het Amerikaanse Houston dat de koelvloeistof de warmtelast met ruim 80 procent vermindert.

Mede daardoor zouden transformatoren kleiner kunnen worden en dus minder ruimte in gebouwen innemen. De nanodeeltjes zijn specifiek ontwikkeld voor vermenging met koelolie voor transformatoren. De koelolie kan een gewoon catalogusproduct zijn. Boornitride heeft sterk isolerende elektrische eigenschappen. Daarmee vermindert de kans dat de transformatorwikkelingen kortsluiten. Eerder zijn er ook pogingen ondernomen om de koelende eigenschappen van transformatorolie te verbeteren met deeltjes metaaloxide. Boornitride blijkt tot nog toe beter te presteren.

Reageer op dit artikel