nieuws

Miljoenen investering in sluizen Twente- en Lekkanaal

bouwbreed Premium

De sluis Eefde in het Twentekanaal krijgt een tweede kolk. De Prinses Beatrixsluis in het Lekkanaal wordt uitgebreid met een derde kolk. Met de uitbreidingen is een bedrag van 284 miljoen euro gemoeid. Dat schrijft minister Schultz van Haegen aan de Tweede Kamer.

De maatregelen worden genomen om main-, brain- en greenports en belangrijke achterlandverbindingen beter bereikbaar te maken, zo schrijft de bewindsvrouw.

Sluis Eefde kampt met de langste wachttijden van Nederland. Bovendien is de sluis kwetsbaar omdat er slechts een kolk is. Door het aanleggen van een tweede sluiskolk moeten beide problemen worden geslecht. De minister trekt hiervoor 69,1 miljoen euro uit. Het geld is afkomstig uit het MIRT-budget.

Kent sluis Eefde de langste wachttijden, de Beatrixsluis is een van de drukst bevaren sluizen van Nederland, met jaarlijks 50.000 passerende schepen.

De uitbreiding met een derde kolk kost 215, 4 miljoen euro. Hierbij inbegrepen is de aanleg van elf ligplaatsen voor schepen. Deze verrijzen ten noorden van de sluizen en strekken zich uit over een lengte van 1200 meter. De kolk komt aan de oostzijde van het sluizencomplex.

Hier wordt het ingepast in de ontwikkeling van bedrijventerrein Het Klooster. Daarbij werken het Rijk, de provincie Utrecht en de gemeente Utrecht samen. De bewindsvrouw sluit met deze regiopartijen een bestuursovereenkomst hierover.

Reageer op dit artikel