nieuws

Meer bouwprojecten getoetst op criminele activiteiten

bouwbreed

Meer bouwprojecten getoetst op criminele activiteiten

Tientallen gemeenten maken zich op om aanvragers van bouwvergunningen te toetsen op relaties met de onderwereld. Ze willen daarmee ‘shopgedrag’ van criminelen voorkomen.

Vooral in het zuiden van Nederland zullen ondernemers binnenkort vaker worden nagetrokken. Het kan zijn dat een gemeente de verleende vergunning intrekt. In Limburg en Brabant gaan tientallen extra gemeenten gebruik maken van de Wet Bibob (bevordering integriteitbeoordelingen door het openbaar bestuur). “De grote gemeenten in Zuid-Limburg biboppen al jaren. Vijftien gemeenten in Noord-Limburg gaan er nu mee aan de slag”, verklaart Luud Geerlings, plaatsvervangend hoofd van het Regionale Informatie en Expertisecentra Limburg. In Brabant is het niet anders. “In de gemeente Valkenswaard zijn we dit jaar begonnen. Na de zomer volgen in Oost-Brabant nog 21 gemeenten”, zegt Roland Thiels, Bibob-coördinator in de gemeente Valkenswaard. Wethouders met actuele Bibob-plannen willen voorkomen dat criminelen uitgerekend hun gemeente uitkiezen om geld wit te wassen via bouwplannen. Dat risico blijft aanwezig, zolang de ene gemeente strenger is dan de andere. Gemeenten, maar ook Rijkswaterstaat en de Rijksgebouwendienst, mogen sinds 2003 zelf bepalen of ze integriteitgegevens opvragen bij  vergunningen, subsidies en aanbestedingen. Tot nu toe bleef de deelname beperkt tot vooral de grotere gemeenten.

Reageer op dit artikel