nieuws

‘Koppel wonen aan zorg en pensioen’

bouwbreed

Koppeling van de financiering van wonen, zorg en pensionering is een probaat middel om de stabiliteit van de woningmarkt te verhogen. De politiek moet volgens professor Lex Hoogduin ruimte scheppen voor nieuwe financiële combinaties.

“De huizenmarkt en de wijze waarop we de woningen financieren, moeten bijdragen het systeemrisico dat we hebben te verminderen”, stelt Hoogduin. Tot voor kort was hij kroonprins van de Nederlandse Bank, momenteel hoogleraar monetaire economie aan de Universiteit van Amsterdam.

Tijdens het debat georganiseerd door het Economisch Instituut voor de Bouw over de hypotheken toonde Hoogduin begrip voor de angsten bij beleggers en banken om geld te steken in woningbouw. Kernpunt is het ontbreken van liquiditeit, waardoor handelaren hun producten niet gemakkelijk kunnen verzilveren om snel elders te investeren. Of in de woorden van Dick Sluimers, bestuursvoorzitter van pensioenvoorziener APG: van handelaren kun je niet verwachten te investeren in een compleet dode markt.

Hoogduin: “We moeten nadenken of we een deel van de pensioenbesparingen kunnen kanaliseren naar de huizenmarkt. Kunnen we niet veel creatiever combinaties maken tussen wonen, pensioenen en zorg? Bijvoorbeeld voor starters. Laat ze een deel van de pensioenpremie in de vorm van bouwsparen bij de bank stallen. Voor zo’n aanpak, er bestaan ook andere mogelijkheden, is de hulp van de politiek nodig om regelingen aan te passen.”

De hoogleraar verzet zich tegen het idee dat de problemen op de woningmarkt op zich staan. Hij wil denken in een groter verband en ziet dan risico’s voor het gehele financiële systeem in Nederland.

“De opstelling van Taco van Hoek (directeur EIB) doet me denken aan iemand die de waarschuwing voor mist in de wind slaat. Afremmen hoeft voor hem niet want morgen is de mist toch weg.”

Aflossingsvrije hypotheek

Debatleider Sven Kockelmann reageerde alert met: ”Wilt u zeggen dat meneer Van Hoek niet is afgestudeerd als econoom?”. Hoogduin: “In ieder geval niet bij mij.”

De grootste zorgen bij de Rabobank betreffen de aflossingsvrije hypotheken, afgelopen eeuw gegroeid naar een aandeel van 20 procent. Piet van Schijndel, bestuurder van de bank, vreest restschulden aan het einde van de periode van dertig jaar. “De veronderstelling is ook maar dat de waarde van woningen steeds stijgt. Kijk in Heerlen en Delfzijl en je weet dat het niet waar is.”

Reageer op dit artikel